Home >> Друштво,Синдикат,Упис >> „Курир“: Директори украли тестове?

ISTRAGA: Direktori škola ukrali testove?

 

DRUŠTVO,

Autor: Dijana Tadić,Marija Maleš,Foto: Zorana Jevtić

Mućke- Zadaci su u unutrašnjost distribuirani dan pre polaganja, pa su ih pojedini direktori uzeli i pustili u prodaju, saznaje Kurir

BEOGRAD – Krivci će konačno morati da odgovaraju.
Testovi za prijemni ispit iz matematike procurili su u javnost zbog zloupotrebe pojedinih direktora osnovnih škola, tvrde dobro obavešteni izvori Kurira. Kako naglašavaju, reč je o direktorima iz unutrašnjosti koji su testove dobili veče pre polaganja male mature.

Policija ispituje

– Testovi nisu mogli da budu prosleđeni svim školama u isto vreme, zato su u unutrašnjost distribuirani dan ranije. Iako su direktori bili u obavezi da ih zapečaćene čuvaju u sefovima, pojedini direktori su ih ukrali i pustili u prodaju na ulici. Tako su stigli i do Beograda, gde su nađeni fotokopirani primerci testova – kaže dobro obavešten Kurirov izvor i dodaje da je policija već locirala lopove.
– Policija radi svoj posao, već se neki direktori iz unutrašnjosti ispituju – kaže naš sagovornik.

Isti problem svake godine

– Istraga je u toku, intenzivno radimo na ovom slučaju. Već smo ispitali neke osumnjičene, ali ne želimo da izlazimo sa informacijama dok istragu ne završimo – kažu u MUP.

Podsetimo, ove godine nije bilo prvi put da su testovi provaljeni, to se dogodilo i prošle. Ipak, ministar izgleda smatra da za te propuste on nikako ne može biti odgovoran, iako je na čelu Ministarstva od 2008, već uporno pokušava da optuži nekog drugog. On je tako pre dva dana za Kurir rekao da je falsifikovanje testova imalo i „viši politički nivo“, kao i da je prozvan „zbog nečega što nije direktno njegov posao“.

Pokušali smo da s ministrom Žarkom Obradovićem stupimo u kontakt i juče, ali on nije odgovarao na naše pozive do zaključenja ovog broja. Inače, danas će biti objavljeni preliminarni rezultati završnih ispita za upis u srednje škole, a konačna rang-lista biće poznata 25. juna.

Propust u štampariji

Dragi Lukić, direktor OŠ „Svetozar Marković“, kaže da su direktori u Beogradu sve regularno uradili.
– Mi smo tog jutra kad je trebalo da se polaže srpski otišli do škole „Ivan Goran Kovačić“, gde su čuvani testovi. Uz pratnju policije svi direktori su otišli do svojih škola i čekali da ministar izvuče kombinaciju. Pretpostavljam da je propust mogao da se napravi jedino u štampariji – tvrdi on.

Dva i dva nisu četiri na svim jezicima

Pripadnici nacionalnih manjina polagali su iste testove iz matematike kao i njihovi drugovi koji su polagali na srpskom, kaže poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga.
– To su otkrili direktori i profesori koji rade u dvojezičnim školama. Da li u matematici dva i dva nije četiri i za pripadnike većinskog naroda? – zapitala je Papuga.

One Comment

  1. roditelj каже:

    Da li postoji nacin da se roditelji ukljuce, potpisivanjem peticije ili bilo sta. Da se vrsi veci pritisak na javnost…Tolika bahatost vredja nas kao roditelje i direktno stete nasoj deci. Sramota

Top