Home >> Синдикат >> Скупштина ФБГ: Шанса за Београд

 

Форум београдских гимназија следеће суботе слави свој 15. рођендан

Скупштина Форума београдских гимназија, која ће се одржати у Свечаној сали Прве београдске гимназије, по свему судећи представљаће посебан синдикални догађај. За разлику од уобичајене синдикалне скупштине, на којој се по правилу разматрају статутарна питања и подносе разноразни досадни извештаји, ова скупштина ће имати велики значај: на њој ће се донети одлуке које ће вероватно утицати на даљи рад свих синдиката просвете у Србији.

Да кренемо од највећег синдикалног изненађења – иступања ФБГ из Уније просветних радника Србије (УСПРС): ФБГ се на тај корак први одлучио још 13. јуна 2011, због мешања УСПРС у његове унутрашње ствари и угрожавања његове самосталности.

Одмах иза ФБГ, на тај корак се одлучио и Синдикат просветних радника Војводине (СПРВ). Тиме је, по први пут од свог оснивања, УСПРС показала да је јако рањива и да у њој ништа није у реду, чим јој је само за пар месеци изашло 33 % чланства. Изненађење, неверица и разочарење преко 33 000 чланова УСПРС! И ових и оних. И наших и њихових. Штета на све стране.

Даље: из ФБГ ће изаћи Пета београдска гимназија (зашто да кријемо?), на основу своје самосталне одлуке, незадовољна радом ФБГ.

Даље: На седници ФБГ донет је закључак (зашто да кријемо?) да су се стекли сви статутарни услови да Земунска гимназија и Девета београдска гимназија нису више чланице ФБГ, јер су прекршиле све статутарне одредбе и определиле се за УСПРС.

Даље:  Трећа београдска гимназија (зашто да кријемо?) већ 17 месеци не плаћа чланарину ка ФБГ и (по речима њеног представника у ГО ФБГ) размишља на коју ће страну.

Даље: ФБГ, СПРВ и Форум београдских основних школа (ФБОШ) потписали су Декларацију о заједничком деловању. Текст декларације истоветан је тексту декларације која је потписана далеке 1997, када је припремано оснивање УСПРС, од стране истих потписника, што значи да овом декларацијом оснивачи УСПРС (који су иступили из УСПРС) желе да се врате својим изворним принципима.

Даље: на подручју Београда, који је од стране руководства УСПРС одувек био потцењен и маргинализован, појавио се интерес удруживања или бар сарадње свих синдиката просвете Београда, на локалном нивоу. Тиме је Београд постао „локал“, што је очигледан пример погрешне политике УСПРС. Пошто УСПРС у току 12 година свог деловања није успела да се наметне Београду, ФБГ је иницирао сарадњу свих „локалних“ синдиката просвете у Београду, тј. ФБГ, ФССШБ, ФБОШ, СРПС, УОШБ и „Независност“. Тиме просветни Београд, запостављен од свих републичких централа (СОС, Независност, УСПРС), добија своју нову шансу.

Top