Home >> Друштво,Упис >> Крагујевац: Преписивање!
Крагујевац: Преписивање!

Професори Прве крагујевачке гимназије пуштали децу да преписују на пријемном

ПЕТАК, 17 ЈУН 2016 21:26

ВЕСТИ

Слободан Јовановић из Параћина, чија је ћерка полагала пријемни испит за специјално математичко одељење Прве крагујевачке гимназије, читав случај је пријавио Министарству просвете и крагујевачкој школској управи.

Преписивањем и помагањем наставника на испиту поништена је позитивна селекција ђака, жали се каже Јовановић.

“Школска управа је утврдила нерегуларности. Према речима руководиоца школске управе, ту је све доказано и испит није регуларан. Он је са таквим ставом И таквим закључком послао податке Министарству просвете И очекује одговор од њих. Према његовим речима он није надлежан да поништи испит. До дана данашњег, колико је мени познато Министартсво просвете није одговорило”, каже Слободан Јовановић.

С друге стране, из крагујевачке Школске управе кажу да окружна уписна комисија није надлежна да доноси било какав закључак.

“Она само има задатак који је обављен. Дакле, сакупио је оно што су изјаве, евентуалне доказе за чињенично стање ствари, као је текао из свачијег угла, како је текао тај пријемни испит”, истиче Горан Јоксимовић, начелник Школске управе Крагујевац.

Грешке праве људи, а не институције, каже Слободан Јовановић, који инисистира да се утврди одговорност. “Нећемо да сечемо вене ако не упише. Али како очувати мотивацију да дете настави да ради као до сад са сазнањем да то можда ништа не вреди”, додаје Јовановић.

У последњих двадесет година се нису догађали слични случајеви, кажу из Прве крагујевачке гимназије. “Ми у школи тврдимо одговорно да није било никаквих пропуста и да незадовољство појединих ученика и родитеља постигнутом резултатом на том испиту не мора да значи и нерегуларност испита”, наводи директорка Прве крагујевачке гимназије Славица Марковић.

Уложено је четири примедбе на регуларност полагања пријемног испита за специјално математичко одељење у Првој крагујевачкој гимназији.

Да ли ће ђаци, чији су се родитељи жалили, остати испод црте биће познато трећег јула по објављивању коначне ранг-листе.

Извор:Б 92

9Comments

 1. Spomenka каже:

  Komentaru „Alekse“ nema se sta odgovoriti. Ispod svakog nivoa! To prosvetne vlasti (sve bivse i ove sada) i zele – da posvadjaju narod sa uciteljima svoje dece. Roditelj ne moze da se obracuna sa kriminalcima, politicarima, lopovima, siledzijama, prodavcima, bankama, policijom i svakojakim basibozlucima, ali profesore moze da naziva bagrom i da na njima iskaljuje svoj bes!! Najgore je sto to prenose na decu.

  • Aleksa каже:

   Postovana Spomenka,

   mene ne interesje sta vlasti (sve bivse i ove sada) zele. Mene interesuje zasto razredni staresina sikanira moje dete kada ne zeli da se pretplati na neki casopis ili ne ide u skolu u prirodi. Zasto ima svoje miljenike u odeljenju i ne propusta ni trenutak da ostalim ucenicima da do znanja da su „niza bica“. Da ne navodim dalje. Kad se setim, bio sam Vukovac, a isto se i meni desavalo. Samim tim sto u Vasem odgovoru ne osecam ni trunku odgovornosti kao prosvetnog radnika, mislim da direktno doprinosite da takvi profesori mobinguju svoje ucenike, a bogme i kolege. MAJPRE SE DIGNITE PROTIV, ponovo cu reci, B***E U SVOJIM REDOVIMA, da bi mogli posteni ljudi normalno da rade, budu cenjeni, a zatim i postovani. Ni postovanje, ni bolje plate necete dobiti bez toga. Ako Vam to nije jasno, ili ste konformista, ili ste zalutali u prosvetu.

   S postovanjem, Aleksa, otac dvojice sinova koji svoje karijere grade u Eriksonu i BASF-u

 2. Aleksa каже:

  DA LI PROFESORI DEZURNI NA TOM ISPITU IMAJU ODGOVORNOST DA RAZRESE TAJ SLUCAJ!??!! Nije ni cudo sto vas tretiraju kao profesorsku b**ru kad ste sujetni, korumpirani i nesposobni!!! To je prvo sto deca nauce od vas u skolskim klupama! Svaka cast malom broju stvarnih profesora!

  Svakako sam siguran da ovu poruku necete objaviti sto ce samo biti prilog mom tvrdjenju.

 3. Danica каже:

  Svake godine u ovo vreme iste priče, koje utihnu čim se upis završi. Moralna obnova mora krenuti iz škole. Dete mora verovati i uveriti se da će njegovo znanje biti vrednovano i da od njega nešto zavisi u njegovom životu. Škola mora biti svetlo, luča koja će obasjati i one učenike koji će prvi u svom porodičnom stablu steći akademsku diplomu. Moramo krenuti od sebe, kolega, direktora pa dalje, dalje…

 4. Milan каже:

  Dogodila se jedna katastrofa, na štetu najbolje dece Šumadije i Zapadne Srbije koja vredno rade i uče cele godine dok se druga ne troše i opet prodju bolje u zivotu. Neregularnost se dogodila i nije je teško dokazati. Određeni učenici gimnazije su se dogovarali, prepisivali i imali pomoć nastavnika, a oni koji su pošteno radili su čak povređeni komentarom direktorke koja prijave o neregularnosti ispita povezuje sa nezadovoljstvom rezultata na testu.
  Školska uprava pominje uglove gledanja na regularnost.Ovo nije geometrija gospodine i nema uglova, postoje zakoni i pravilnici po kojima bi trebalo da se postupa, a kršenje istih povlači odgovornost pred nadležnim službama.
  Sad je na Ministarstvu prosvete da donese važnu odluku kakvu poruku poslati najboljoj deci Srbije i njihovim roditeljima, a takodje i školama da li da se nepravilnosti čine i prikrivaju.

  • Božović Vladan каже:

   Kolega, nemojte da me zasmejavate. Ministarstvo prosvete će doneti važnu odluku, koju uvek donosi i ne može da pogreši, a to je……da ne donese nikakvu odluku…..ugledali se na prvog među jednakima.

 5. TanjaI каже:

  Ma dajte molim vas, pa sve je prepisivanje u nas, cast izuzecima.

 6. Milos каже:

  Deca predaju SAMO papir sa ZAOKRUZENIM odgovorima, BEZ PAPIRA SA POSTUPKOM. Vi sad vidite koliko je tesko da neko javi 1v, 3c i sl. narocito kad se profesori setaju i dozvoljavaju prepisivanje. Trazim kao dokaz papire gde su ucenici uradili zadatke cija su resenja zaokruzila. Dete mi je bilo sesto na listi u okrugu na ovogodisnjem takmicenju-III nagrada, imalo 2. nagradu na Opstinskom, u sedmom 3. na Opstnskom, 2. na Okruznom, u sestom 2. na opstinskom i 2. u regionu… Stalno osvajalo nagrade na takmicenjima i to se nigde ne boduje, osim mesta na drzavnom takmicenju … A ispred njega su neki koji se na skolskom nisu pojavili. Voleo bih i da vidite listu. Prvih osmoro isti broj poena, na istom zadatku pogresili. Imate moj mail, mogu da vam posaljem. Interesantno je i na informatickom odeljenju. Stalno kukamo za informaticarima, a ministarstvo se „napelo“ da napravi odeljenje sa citavih 20 ucenika! A prijavljeno 60+ dece. Zato cemo mi slaviti Kineze i 40 miliona evra, a drugi drustvenu mrezu koju Microsoft-u kupi za 27 milijardi dolara.

 7. ketrin каже:

  Mnogo je dece izgubilo motivaciju za učenje zbog ovakvih stvari. I opet, sva je muka samo na roditeljima…

Top