Home >> Друштво >> Костић: Зауставити одлазак младих, остаћемо без кадрова

  • Коментари су искључени на Костић: Зауставити одлазак младих, остаћемо без кадрова
Костић: Зауставити одлазак младих, остаћемо без кадрова

Председник клуба „Привредник“: Створити услове да што више младих и образованих људи остане и ради у Србији

Председник привредног клуба Привредник Миодраг Костић је указао да се Србија суочава са одласком образованих и да тај тренд треба зауставити како земља за десет година не би остала без довољно образованих кадрова.

Костић је на годишњем пријему у пословном клубу Привредник, рекао да треба створити услове да што више младих и образованих људи остане и ради у Србији и у својој земљи постигне професионални успех.

„Не говорим ни о новој, ни о старој влади, већ о систему и одговорности свих изабраних лица на свим нивоима управљања и одлучивања. Посебно мислим на локалне самоуправе које треба да повећају ефикасност рада, као и на бољу контролу, јер је то најбољи начин за подстицај привредног раста и самим тим задржавање образовних и квалитетних појединаца у Србији“, казао је он.

Костић је нагласио и да је Српски пословни клуб „Привредник“ у претходном периоду усмерио пажњу на сарадњу привреде и науке, односно на њихово повезивање, и подржао је Српску академију наука и уметности (САНУ) како би се послала јасна порука да привреда и наука морају да сарађују да би се ускладила понуда и тражња на тржишту рада и подржале иновације које имају производни и извозни карактер.

„Желимо да својим доприносом повежемо најбоље студенте, академике и професоре са привредом и реалним сектором, као и да омогућимо примену њиховог знања у пракси“, навео је он.

Од државе очекујемо већу правну сигурност, борбу против сиве економије, улагање у инфраструктуру и стварање повољног пословног окружења, поручио је Костић.

Кнежевић: Моја врата отворена су за идеје привредника

goran-knezevic-2

Министар привреде Горан Кнежевић је на пријему у име Владе Србије обећа да ће се наставити економске реформе. Он је поручио привредницима да су његова врата отворена за њихове идеје и предлоге.

Кнежевић сматра да је Влада Србије пуно постигла на макроекономском плану, али је оценио да треба наставити посао на побољшању пословног окружења.

Од вас очекујем највећу помоћ, истакао је Кнежевић и подвукао да је циљ Владе Србије да се створи ефикасна привреда и отворе радна места.

Пријему су присуствовали председник САНУ Владимир Костић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар рада Александар Вулин, министарка државне управе Ана Брнабић и велики број привредника, међу којима и Мирослав Мишковић.

Владимир Костић је рекао да треба развијати културу дијалога и да је САНУ спремна да у том смислу помогне.
– Србија је подељена на својеврсна острва која чине различите социјалне и економске групе, а које између себе много не комуницирају – указао је први човек САНУ.

(„Бета“, „Фонет“)

Top