Home >> Друштво,Слајдер >> КОНУС, САНУ и Национални савет траже измену закона

  • Форум
  • Коментари су искључени на КОНУС, САНУ и Национални савет траже измену закона
КОНУС, САНУ и Национални савет траже измену закона

Конференција универзитета Србије, Национални савет за високо образовање и Српска академија наука и уметности траже измену Закона о високом образовању

КОНУС, НСВО и САНУ сматрају да недавно усвојени закон умањује достигнуте аутономије образовних установа, због чега траже или да се постојећи закон измени или да се донесе нови.

„То је посебно видљиво у контексту формирања Националног савета за високо образовање и других регулаторних тела са изражено појачаним присуством представника делегираних од стране структура извршне власти и смањењем представника из редова посленика универзитета“, наведено је у саопштењу упућеном Министарству просвете и председници Владе Србије Ани Брнабић. 

Како се додаје, тиме се релативизира и изворна улога ових институција и саме потребе њиховог постојања. 

„У националном савету учешће представника универзитета смањено са 57 одсто на 35 одсто, а у Управном одбору Националног акредитационог тела од седморо чланова само је један кога предлажу универзитети“, наведено је у писму. 

Оцењено је да ће се изгласана решења негативно одразити и на оцену остварености нивоа аутономије и академских слобода коју ће Европска асоцијација универзитета у наредном извештају дати универзитетима у Србији. 

„Суочени са стањем које узнемирава академску заједницу, спремни смо да Вам понудимо партнерство у превазилажењу ове ситуације. То би подразумевало у разумном року почетак заједничког рада на решењима, било кроз амандманске интервенције као привремено решење, било кроз артикулисање једног новог и модернијег закона“, наведено је у писму. 

Писмо су потписали председник НСВО Дејан Поповић, председник КОНУС-а Владимир Бумбаширевић и председник САНУ Владимир Костић. 

Закон о високом образовању усвојен је у Скупштини Србије 27. септембра.

(Б92)

Top