Home >> Образовање,Синдикат >> Конференција под ведрим небом

У уторак је испред зграде Министарства просвете, науке и технолошког развоја одржана „Конференција под ведрим небом“. Организатор је био Форум средњих стручних школа Београда, а гости су били представници СОБ, ФБГ, ФБОШ и СБОШ. Пред око 150 присутних и десетак новинара, синдикати су Министру просвете поручили шта мисле и шта намеравају да учине поводом стања у коме се налази образовање у Србији.

 

Милорад Антић: „Затварају нам одељења, губимо посао“

 

Говорници Милорад Антић, Слободан Брајковић, Будимир Лазић, Миодраг Јанковић, Миодраг Сокић, Мира Чворовић и други навели су низ тешких замерки на рад Министарства просвете. Изнети су најважнији проблеми: укидање одељења без стратегије, увођење плаћања по броју ученика, прениске плате, измене разних закона о образовању које ће бити штетне по запослене, и т.д.

Слободан Брајковић: „Београд ће тражити веће плате, штрајк од 2. септембра!“

 

 

Присутни говорници посебно су истакли јединство београдских синдиката просвете. Истакнуто је да је сарадња у последњих годину дана дала одличне резултате и да тако треба наставити. СОБ, ФССШБ, ФБГ, ФБОШ, „Независност“ Београд и СБОШ имају више међусобних споразума о сарадњи, а још је важнија чињеница да свуда наступају заједно – у Секретаријату за образовање Београда, у Школској управи Београд, у Министарсртву просвете и пред медијима, увек сложно и са идентичним ставовима.

Резултат те сарадње је и јасно профилисан став ових синдиката, који је у облику захтева прослеђен просветним властима, а који се тиче могућности да и локалне самоуправе могу да партиципирају у унапређењу услова рада запослених у образовању, што садашњи Закон о основама система образовања и васпитања не предвиђа. Пошто је тај захтев МПНТР одбило, ови синдикати ће упутити идентичан захтев свим посланичким групама.

 

Top