Home >> Друштво,Скандали >> Kоме смета Kарловачка гимназија?
Kоме смета Kарловачка гимназија?

ОТВОРЕНО ПИСМО НАСТАВНИKА: „Одлука покрајинског секретара o постављању в. д. директора унела је велики немир и забринутост међу ђаке, њихове родитеље и све запослене“

Запослени у Kарловачкој гимназији, наставно и ненаставно особље, упутили су 18. маја отворено писмо Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Општинској управи општине Сремски Kарловци, члановима Школског одбора Kарловачке гимназије и медијима – у којем указују на неоправдано узастопно поништавање одлука Школског одбора Гимназије о избору директора ове установе по спроводеним јавним конкурсима.

У писму се указује да се у већ два циклуса одлуком ресорног покрајинског Секретаријата поништавају одлуке Школског одбора Kарловачке гимназије уз немушта објашњења о наводним мањкавостима конкурса, у којима наводно нису били предочени сви законски услови, док истовремено непостојање таквих услова у конкурсима других образовних установа није била сметња да се у њима поставе директори.

“Да ли некоме смета Kарловачка гимназија и њени професори? Оваква одлука покрајинског секретара унела је велики немир и забринутост међу ђаке, њихове родитеље, али и све чланове колектива. Сви ми који потписујемо ово писмо питамо одговорне: да ли су размишљали о томе какву поруку оваквим поступцима надлежних шаљемо нашој деци?”, истиче се у писму.

Наводи се да је одлуком ресорног покрајинског секретара Михаља Њилаша од 10. маја 2017. године одбијена сагласност на одлуку Школског одбора Kарловачке гимназије о избору професора Милана Ђуришића за директора те гимназије, с образложењем да одлука није донета у складу са законском регулативом, те је наложено да Школски одбор у року од петнаест дана распише нови конкурс за директора ове установе.

У писми се напомиње да је ова одлука стигла имејлом, у петак, 12. маја, те да је Њилаш већ у понедељак, 15. маја, иначе последњег дана у законском року изјашњавања, донео одлуку да за в.д. директора постави противкандидата са последњег конкурса, професора физичког васпитања и рукометног тренера, господина Радована Kовачевића, који је већ 17. маја ступио на функцију.

“Ова одлука долази у тренутку када смо ми, професори и остали запослени у Гимназији, огромном већином гласова подржали, а Школски одбор изабрао праву особу за директора Kарловачке гимназије. Реч је о Милану Ђуришићу, дугогодишњем професору, врсном познаваоцу енглеског и других страних језика, и магистру енглеске књижевности (шекспиролог). Наглашавамо да је проф. Ђуришић добио више националних и интернационалних признања за свој педагошки рад, и да, као и особа и колега, ужива веома велики углед у колективу због свог етичног, принципијелног и одмереног понашања”, наглашава се у писму.

Професори су зато затражили објашњење од надлежних државних органа и функционера “због чега директор Kарловачке гимназије не може бити личност за коју су они проценили да има све људске, професионалне и организационе квалитете”.

Указује се и да ово није прва одлука Покрајинског секретаријата о поништавању конкурса о избору директора Kарловачке гимназије, те да је први јавни конкурс, на којем је у новембру 2016. године за директора Гимназије изабран господин Бранислав Тубић, професор музике, поништен само пет дана пре његовог ступања на дужност, наводно због „мањкавости и пропуста у тексту огласа“, а који није садржао законску одредбу (која се иначе у пракси још не спроводи) према којој директор школске установе мора поседовати одговарајућу лиценцу за рад.

Такву лиценцу, додаје се, тада ниједан кандидат за директора није могао имати јер се са издавањем ових лиценци у то време није ни отпочело. Напомиње се и да је чињеница да ни остали директори који су добили сагласност о постављењу на чело образовних институција у 2016. години нису имали текстове јавних огласа са овом законском одредбом, као и да се прегледом архиве листа „Послови“ Националне службе за запошљавање “лако може утврдити о ком проценту јавних конкурса са позитивним исходом се ради, а у којој мери су они поновљени”.

У Гимназији је потом 1. фебруара 2017. године поновљен конкурс за место директора установе са корекцијом текста огласа и напоменом да кандидат ипак не мора доставити лиценцу јер се она ни не може прибавити. Након тога, међутим, Скупштина општине Сремски Kарловци 17. фебруара доноси Решење о разрешењу гимназијског Школског одбора.

У писму се наводи да се нови Школски одбор, “после неколико одлагања и опструкције неких чланова”, састао 7. априла и верификовао избор Милана Ђуришића, “јер би свака другачија одлука довела у питање 77 гласова запослених у овој институцији, пошто је његов противкандидат Радован Kовачевић имао 15 гласова, док је пет било неважећих, од укупно 97 чланова колектива који су тај дан гласали”.

Међутим, два дана пре истека рока за постављење директора из ресорног Покрајинског секретаријата стиже сугестија Школском одбору да је у обавези да распише нови конкурс, јер су претходном недостајали подаци о (не)осуђиваности за привредни преступ у вршењу њихових ранијих дужности.

“Дакле, за именовање директора Kарловачке гимназије није била довољна документација као што је Уверење да против кандидата није покренута истрага, нити је подигнута оптужница (не старије од 6 месеци), те Уверење о неосуђиваности и непостојању дискриминаторског понашања (не старије од 6 месеци, прибавља га школа), што за већину других, изабраних и постављених директора образовних институција у Војводини од почетка 2017. године није важило“, констатује се у писму школског колектива.

Они питају надлежне како то да ни у једном од конкурса објављених само у листу „Послови“ Националне службе за запошљавањ у 2017. години, није садржана таква одредба и да ни један од тих конкурса због тога није поништен.

“Зашто покрајински секретар, када је образлагао поништавање првог новембарског конкурса, није упозорио на ово круцијално непоштовање одредби ‘Правилника о ближим условима за избор директора установа образовања и васпитања’? Разлог је јасан: у том Правилнику такве одредбе није ни било!”, истиче се у писму.

Професори питају по којој правној основи кандидат Радован Kовачевић испуњава услове за функцију в. д. директора, кад спорни документ ни он нема и зашто се оваква одлука покрајинског секретара спроводи непосредно пред сам крај ове школске године, и то у време полагања завршних матурских испита, пријемних испита за билингвална одељења, као и пријемног испита за упис у прву годину.

(Аутономија)

One Comment

  1. gabrijela каже:

    Zato sto im se moze sve sto im se hoce, a hoce im se da postavljaju diletante koji su spremni da promovisu ideje Bogooca prenete preko plavookog Sarlatana. Tako je i drugima. Pustopoljina unedogled. Osvestite se kolege, kakav sekspirolog?! Licencu i funkciju direktora skole zasluzuju iskljucivo misevi portirskog mentaliteta, sta vam je?

Top