Home >> ФБГ акције >> Колеге из СПРВ-а, не дозволите да вас разједине!

У СПРВ-у је, због разорног централизма који дува са обала Западне Мораве, Ибра и Расине, мешајући се сваком у све и свашта, дошло до низа опасних неспоразума између руководилаца синдиката, као и у самом чланству.

Подсећамо своје верне читаоце, чланове и колеге да је ово већ опробана тактика УСПРС-а, која је и довела до иступања СПРВ-а и ФБГ-а из УСПРС-а. По гимназијама ФБГ-а су пре 18 месеци кружили дописи УСПРС-а приземне садржине у којима је чланство ФБГ-а позивано да иступи из свог рођеног синдиката ФБГ-а, јер је њихов председник „контраш“, „лицемер“, „манипулатор“, и „лажов без премца“, као и да се ФБГ свео на само 300 чланова.

Сада се слично догађа и нашим колегама у Војводини. Зато смо одлучили да, од неколико пристиглих коментара, приредимо овај „специјалан“ чланак. Колеге у СПРВ-у, не дозволите да вас разједине, као што ни ми то нисмо дозволили:

 

 

Унијата каже:

Да ли СПРВ постоји или не, најбоље се види из писма Мирка Радете, једног од његових функционера, упућено чланству. Цитираћу само део (а ако ми администратор дозволи, и цело писмо): “СПРВ нема планова, нема визије оздрављења и стабилизације организације, нема акција, а оно што је веома погубно, нема реализације интеграција са другим синдикатима! … Уколико саберете издвајања за „функционисање“ СПРВ, закључићете да нас страховито пуно кошта, а рада и резултата нема, што ће бити погубно. … Стање је дакле алармантно. … Но, синдикат који не ради нам уопште не значи ништа. Управо такво стање је у СПРВ и уколико овако остане, не видим сврху његовог постојања. Искрено сам веровао да ће они који руководе показати више умешности и знања у вођењу организације.” Толико о стању у СПРВ.

Унијата каже:

Прича да чланови бившег СПРВ у Зрењанину, Бачкој Паланци, Ковину, Сремској Митровици, Врбасу, Кули, Србобрану, Сомбору (све општински одбори) не знају да нису више у СПРВ су потпуно нетачне. Сви чланови синдиката у већини побројаних општинских одбора су лично потписивали изјаве да желе да буду чланови УСПРС, и да им се чланарина уплаћује на рачун УСПРС.

Đorđe каже:

Унијата, poznajem Vas po rukopisu! :)
A što se Radete tiče, ionako ste Vi njegov čovek, vazda bili. I sad ste, a Radeta nema više funkcije u SPRV, pa da se pridruži hordi razbijača, to na njega liči.
Što ne citirate njegova pisma koja je svojevremeno Vama pisao, blateći Vas?

Ванда каже:

Ајоој, колико лажи, драги мој Унијата! Знаш и сам да су члановима СПРВ дељене листе у којима су се људи потписивали да хоће да ОСТАНУ у Унији, јер су били обманути причама, као ,,Или ћете да останете у Унији, или ћете да ИДЕТЕ у ,,мањински” СПРВ”. Људи, наравно, нису хтели у други синдикат, не контајући да нису директно у Унији, него да су као чланови СПРВ били колективно у Унији.
Зашто нисте рекли члановима да морају иступити из СПРВ да би се директно учланили у Унију?
Зашто сте на превару све то одрадили, зарад 12 % ? Како вас није срамота, вас који сте обманули народ?
Ја лично сам хтела да останем у Унији, да СПРВ остане у Унији, али сам једна од ретких председника чији чланови знају ко је у ком синдикату, и нису хтели да изађу из синдиката у којем су 18 година, а то је СПРВ.
Већина просветних радника по школама у ЗР не знају да су их председници извели из СПРВ. Гарантујем да је тако! Значи, нема потписаних приступница Унији, нема иступница из СПРВ, а свако поједниначно то мора да уради.
Но, надам се да ће се ситуација у просветним синдикатима решити, јер је доста било подметања и ривалитета, а све зарад чланарине. Уместо да се ујединимо у синдикалној борби, они који су некад водили поједине синдикате, сад подмећу ногу колегама из тих синдиката.
чланови, наравно, појма немају! ТУЖНО!

9Comments

 1. Ванда каже:

  Није СПРВ постао колективни члан СРПС -а. А чланство је питано, замисли! 🙂

 2. Milan каже:

  Imam još jedno pitanje za moju drugaricu Vandu… Da li je neko pitao članstvo SPRV-a, želi li u SRPS?

 3. Milan каже:

  Da li je tačna informacija da je SPRV sada postao kolektivni član SRPS-a… Ako jeste, teško je da će ostati jedinstveni… Pitam se samo, kakve li je travke-mirišljavke popio Trbović?

 4. dragan каже:

  Gospodo iz FBG ne treba da iskazujete ostrascenost zato sto ste nesposobni.
  Gospodo iz FBG pogledajte kako radi Cacak-Kuki(sastanci u kafana)ili Krusevac – Buca(glumi malog Napoleona )tosu perjanice Unije.
  Preporuka- gospodo Fbg idite u Vranje i Kraljevo na obuku i naucite kako se vodi SINDAKAT.

 5. marko каже:

  Besmisleno je postojanje opštinskih odbora direktno uclanjenih u uniju,njihova moč je minimalna a u praksi se svodi na radnicko sportske igre i slicno.Nema nikakvih aktivnosti,sem druženja i dobijenih saopštenja,koja su,naravno dobijena iz vrha i samim tim teško proverljiva; ako nemate svog čoveka u njemu,Kljucne stvari se obavljaju na višem nivou. SPRV ima smisla jer ce u skorijoj budućnosti ,pre svega novac,mreža i tehnoloski viskovi biti rešavani na pokrajinskom nivou ,kao i organizovanje na nivou Beograda.Ovako je sve pitanje 12% i sitne privilegije opštinskih rukovodeioca Taj koji u pismu direktorima traži ukidanje prava sindikatima ,jer navodno nisu reprezentativni, stvarno ima stomak.Teoretski i oni koji su lojalni uniji ne treba da to dobijaju dok ne preregistruju skolski sindikat i pristupniceUnija malo uzima,ali zato još manje daje,a kapaciteti i obučenost za tu ulogu opštinskih rukovodica,po meni,su još manji.Rešenje je u savezu regionalnih sindikata Vojvodine ,Beograda i regija uže Sbije,cime izbegavamo amterski pristup na nivou opština i kontrolišemo našu sklonost ka diktatorskom centralizmu i kultu vođe organizacije.

 6. Ванда каже:

  Нисам рекла да је добро изаћи из Уније. Мени је жао што је СПРВ изашао. Али, баш зато нисмо смели да дозволимо да се на локалу поцепамо. Унија – заједница синдиката. За ту идеју сам увек! Али, појединачно приступање школа, без знања чланова -никако! Није коректно према чланству. Оно што ме боли, синдикално и колегијално, то је што су нечији лични интереси превладали жељу за укрупњавањем синдиката.
  Општински одбори немају права да се пререгиструју, не они који су у СПРВ. Ми који смо скоро две деценије у СПРВ, знамо од почетка да је сваки појединац члан тог синдиката и да само као појединци можемо да из њега иступимо.
  На душу нека иде вама који сте допустили да СПРВ изађе из Уније, ја лично нисам за то била, и једино се мој глас на скупштини чуо. Они који су хтели да се то догоди, намерно нису ни дошли као делегати на скупштину. То је јасно, одавно.
  Значи, ви који сте ћутали и нисте се као делгати појавили на скупштини, немате право да комнтаришете излазак СПРВ из Уније.
  Знамо и зашто сте то учинили.
  Имајте петљу па објасните својим члановима, немојте их иза леђа изводити из СПРВ.

 7. Унијата каже:

  Ванда, нама је наш синдикалац детаљно објаснио стање у СПРВ, и шта значи бити у Унији, а шта не бити. Нисмо ми баш толико тупави да не схватамо да не можеш бити у два синдиката истовремено. Нама је ствар јасна: СПРВ одлучио да изађе из Уније (како је одлучио, друга је прича), а општински одбори које сам навео одлучили да изађу из СПРВ, и прикључе се Унији.
  Мени није јасно следеће: Када ФБГ одлучи да изађе из Уније, онда је то добро, то ће Форум ојачати, итд, а кад општински одбори по Војводини одлуче да изађу из СПРВ, онда су они разбијачи, Скробоњини послушници, и шта све не. Зар вам се не чини да је овде реч о двоструким аршинима?
  Уосталом, зашто не пустити да време покаже да ли је Унија разбијач синдикалне сцене, или њен Пијемонт? Ако је у овом хаосу ишта добро, онда је то да су људи по општинским одборима напокон схватили да не треба да робују синдикалним централама, већ да треба да преузму ствар у своје руке. То значи да напусте синдикат коме припадају ако су незадовољни његовим радом, да се удруже са ким желе, и да сутра напусте и тај ако је потребно, све док не пронађу одговарајуће сарааднике у борби за права просветара.

 8. MILOS каже:

  MANI MANI(SKROBONJA)IMA OGROMNO ISKUSTVO RAZBIJANJU SINDIKATA A TO JE ZAVADI,SALJI DOPISE,ZOVI TELFONEOM, VICI STO GLASNIJE LOPOVI VAS PLACKAJU NISTA NEZNAJU NEMAJU VIZIJU .
  SVAKOG DANA IH DESETINE LJUDI NAPUSTA I DOLAZI SAMO KOD MENE I PREDSEDNIKA UNIJE(VINJAKA).
  NIKO SEM PREDSEDNIKA UNIJE(POMOCNIKA DIREKTORA CACANSKE GIMNAZIJE) NEMA VIZIJU KAKO TRBA DA FUKCIONISE SINDIKAT.
  KOLEGE IZ SPRV-A NE DOZVOLITE DA VAS RAZJEDINE
  .

 9. Ванда каже:

  Ивана и Звонко, сад две стране, два страна језика… А могли смо лепо функционисати, само да смо сачували ЗР, од свих! Но, Звонко добио директиву да разбије синдикат у ЗР, и то је погубно по чланове. Наравно, људи у неколико школа не знају о чему се ради. И није требало ни да знају, није требало колеге стављати у ситуацију да су НИГДЕ! Јер, вћина основних школа у граду је у СПРВ, Медицинска школа је у СПРВ, али има школа које буквално нису нигде. Неке од њих плаћају чланарину Унији, али запослени не знају да морају потписати приступнице да би ушли у Унију. Јако ми је жао што је тако, јер смо били најјача регија у целој Србији!

Top