Home >> Друштво,Образовање,Синдикат >> Кога представља „Друштво директора школа Србије“?

Коментар ФБГ: У реду је да постоји Друштво физичара, Риболовачко друштво Баната, Друштво за подизање Светосавског храма и Друштво дистрофичара Србије, али не знамо да је у реду да постоји Друштво народних посланика, Друштво директора водовода Јужне Србије, Друштво директора српских телевизија или Друштво председника државе! Из тог разлога, питамо се: шта је то „Друштво директора школа Србије“? Кога оно представља и чије интересе оно спроводи?

 

DrustvoDirektora-slika2-300x169

 

Свршени студенти су полетни, а технолошки вишкови често бахати

 

Kaо одговор на вишемесечне оптужбе синдиката образовања да директори крију радна места, Друштво директора школа Србије упутило је допис деканима београдских наставничких факултета, у којем их позива да „Министарству просвете и Комисији за одобравање запошљавања у јавном сектору објасне да школују кадар узалуд, јер учитељи и наставници неће моћи да се запосле по дипломирању”.

Дејан Недић, председник Скупштине Друштва директора, каже за Данас да то удружење више од две године указује Министарству просвете на проблем запошљавања младих кадрова. Он подсећа да по закону и посебном колективном уговору директори школа не могу да запосле дипломце који су стекли звање наставника појединих општеобразовних предмета и учитеље, јер на слободна места морају да приме технолошке вишкове, којих има у огромном броју. Недић очекује да се о овом питању изјасни и Сенат Универзитета у Београду, с обзиром да је допис упућен на адресе Биолошког, Географског, Математичког, Учитељског, Физичког, Хемијског, Факултета спорта и физичког васпитања, Одсека за историју Филозофског факултета, као и одсека за српски и стране језике Филолошког факултета.

У писму деканима директори истичу да „само ако делују заједно могу помоћи деци која студирају на поменутим високошколским установама и образовном систему”, јер су ти свршени студенти „полетни, мотивисани и надахнути, за разлику од технолошких вишкова који су често бахати, неодговорни и демотивисани”.

Недић у овим квалификацијама не види ништа спорно.

– Верујемо да су ти млади људи надахнути, јер желе да раде по завршетку студија. Што се тиче технолошких вишкова, то се не односи на све већ на појединце који се понашају као богомдани и неће да прихвате радно место које им је понуђено. Ми смо предложили да се ти бахати појединци скину са листе технолошких вишкова – каже Недић, напомињући да директори са синдикатима образовања нису на ратној нози већ да је више реч о појединачним споровима по школама.

Из синдиката, међутим, оштро реагују на допис Друштва директора, а председник Гранског синдиката просветних радника Србије Томислав Живановић сматра да се иза целе приче крије корупција, односно запошљавање по рођачкој и партијској линији.

– Зашто би се иначе неко борио да некога запосли кад не зна какав је, а о технолошким вишковима знају све. Откуд директори знају да су ти дипломирани студенти који немају ни дана радног стажа у школи мотивисани и надахнути? У малим местима, али и у великим, врло добро се зна ко је какав наставник. Нису технолошки вишкови то постали својом вољом. Нису они за то криви па да их сада треба истерати из школа – истиче Живановић за Данас, одбацујући тврдњу Дејана Недића да су директори и синдикати у добрим односима.

Извор: „Данас“

9Comments

 1. nastavnik каже:

  Директори од колега који су технолошки вишак не могу да очекују и траже коверту за радни однос на неодређено јер га они већ имају. На жалост младе колеге се уведе на мала врата,обавезно некога познају. Раде на уговор о делу за 24000 динара не пријављени. У бољој варијанти раде на одређено време до јуна,(школска година траје до 31.8.)а радно место је упражњено и наравно није евидентирано на листи.
  То стање неизвесности, може трајати годинама. Неко на крају ипак, попусти. Најчешће тај надахнути млади човек. Шта ће? Треба му кредит, мора да се жени/уда, мора на породиљско боловање…..
  Јасно је да се директори не боре за просперитет просвете, већ за свој џеп! Што је кандидат лошији, то је цена већа! Лоши су баш, на цени!!!
  Битно је да радни однос прерасте из одређеног у неодређени статус, преко ноћи, без конкурса! КАКО? НЕ ЗНАМ. ИЛИ,… ЗНАМ.
  Директоре школа у Београду треба све сменити!!!
  Изгледа једино то није јасно Министру и његовој инспекцији и/или можда јесте…???

 2. Profesor каже:

  Drustvo je i osnovano da se direktori pomazu i odrze na vlasti…. da stite jedni druge i razmenjuju kadrove… svako stariji ko ima dovoljno iskustva, ko ih dovoljno poznaje i zna kako su oni bili „dobri i nadahnuti profesori“ ne odgovara. Direktori ne vole kritiku i vole samo svoju funkciju .

 3. Lola каже:

  Nemam nista protiv mladih i nadahnutih, ali nazalost oni ce dobiti posao ako poznaju direktore. Svedok sam da se godinama primaju tako kadrovi, bez obzira koliko su dobri i nadahnuti. Naravno ne biraju se najbolji kandidati, a to gospodin Nedic veoma dobro zna !

 4. snezana radojicic каже:

  Друштво директора представља себе, своје чланове, који су на директорским функцијама 10-15 и више година. Зато је и основано, да би сами себе заштитили. Наравно да им сметају колеге које знају како су дошли на ту функцију и шта раде. Такве треба прогласити технолошким вишковима и поставити младе, неикусне, како би остали на функцијама доживотно.
  Све треба да се мења, и владе и министри, само директори школа треба да буду вечни. Као богови.
  Можемо да им наденемо и нека имена, па да уђу у просветну митологију.

 5. Danilo каже:

  Ovog puta, bez obzira što ih ne volim previše, direktori su u pravu.

  Ukoliko se preuzimaju tehnološki viškovi ( iako je suludo da odeljenje mora da ima minimium 30 učenika) , to znači da je Srbija završila sa mladima zauvek i to bi bio njen kraj.

  Sindikati ovoga puta učestvuju u raspadu zemlje, terajući mlade i obrazovane van Srbije.

  SRAMOTA! ( gde su deca sindikalnih vođa? )

  • snezana radojicic каже:

   Пошто су директори у праву, сменимо старе и запослимо младе директоре. Младима се више свиђају руководеће функције.

  • admin каже:

   Значи, удримо по синдикатима, да бисмо спречили незапамћену корупцију у образовању! Отерајмо 30 000 постојећих радника и примимо 30 000 младих људи! Слажем се, уколико то урадимо и у општинама, водоводима, електродистрибуцијама… Одавно нисам прочитао овако злонамеран чланак!!

  • Jelena каже:

   Prvo, užasavaju me ove generalizacije oko godina nastavnika.

   Drugo, ja ne znam kako dovoljno puta ponoviti brojke da bi shvatili: i kada se preuzmu svi viškovi i dopune sve norme (pri čemu je to nemoguće zbog razlike u predmetima i što neki ljudi jednostavno neće da rade u po 3 škole), i dalje ima mesta da se raspišu konkursi za sve koji rade na određeno i i dalje bi neke predmete morali da predaju nestručni ljudi.

   Dakle, za neke predmete ima mesta za mlade ljude, za neke nema i to je tržište. Još kad bi broj studenata na fakultetima uskladili sa tim potrebama… možda počnemo da ličimo na normalnu državu 🙁

  • admin каже:

   Апсолутно сте у праву! Договор синдиката и МинПро и јесте да се прво запосле вишкови, затим да се прошире непотпуне норме, а за остала места да се распишу конкурси. Притом, да су измене ЗОСОВ-а у међувремену донете, директори не би могли да запошљавају кога они хоће. Међутим, рационализација (бар у БГд) касни. Ко је крив? Синдикати? Разуме се: ШО и директори школа. Они опструишу! И зато још увек нема нових конкурса! Према томе, нису синдикати против нових конкурса, а што их још увек нема, криви су сви други. Синдикати су само спречили огромну неправду – да се са једне стране људи отпуштају а са друге да се прима искључиво преко разних веза!

Top