Home >> Синдикат >> Ко су нам просветни инспектори: Драгана Главина

  • Форум
  • Коментари су искључени на Ко су нам просветни инспектори: Драгана Главина

Форум београдских гимназија ће тражити покретање поступака против инспекторке Градског секретаријата за образовање Београда Драгане Главине, због малтретирања професора, прекорачења овлашћења, злоупотребе службеног положаја и неовлашћеног давања изјава медијима.

Поводом разбојничког напада на професорку Гордану Фржовић и чланка објављеног 2. новембра у дневном листу „Политика“: „Седма гимназија против насиља“:

Недопустива изјава просветне инспекторке Драгане Главине:

„Срамно је око чега су се ујединили професори“

 

Просветна инспекторка радила у супротности са изјавом Велимира Тмушића, начелника просветне инспекције у Министарству просвете и науке.

 

Упитан од стране новинара о случају у Седмој београдској гимназији, као и о отвореном писму професора те школе министру просвете и једнодневном прекиду наставе, начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић је изјавио:

„За нас је најважнија безбедност ученика и професора. Осуђујемо сваку врсту насиља у школама и предузимамо све мере како бисмо спречили. У вези са наведеним случајем просветни инспектори врше надзор у Седмој гимназији и утврђују чињенице из надлежности Министарства просвете“.

Исти начелник је, преко Градског секретаријата за образовање Београда, у Седму гимназију послао инспекторку Драгану Главину која га је на најгори могући начин демантовала, својим непрофесионалним и некултурним понашањем и прекорачењима службених овлашћења.

Уместо да се бави својим процедурама у складу са законом, Главина је себи дозволила да шиканира професоре због једнодневног протеста и отвореног писма упућеног министру просвете.

Понашање инспекторке Главине се сводило на омаловажавање угрожене професорке Гордане Фржовић и осталих наставника, као и на скандалозне изјаве у канцеларији и присутним новинарима. Издвајамо један део њеног понашања и њених изјава:

Избацујући професорку Гордану Фржовић из канцеларије, рекла јој је да је напад на њу њена приватна ствар, да нема права да у то увлачи школу и да је и њу (инспекторку) на плажи док је била на летовању напао Бул-теријер.

Главина је изјавила новинарима да не постоји ниједан веродостојан доказ о повреди професорке и нагласила да нема ни лекарског налаза нити записника полиције о „нападу насилника“.

Тиме је директно прекорачила своја овлашћења, не осврћући се на чињеницу да полиција тек истражује случај и да никаквог записника о разбојничком нападу на професорку  у школи још не може бити.

Затим је директно напала наставнике, реченицом:: „Ко је њима дозволио да мењају школски календар, зато што се можда неко повредио док се можда враћао са посла, а нема потврде ни о боловању?“

Дакле, уместо да утврди стање у школи и оде, инспекторка је овом својом изјавом показала какав је стварни третман просветних радника код надлежних у Министарству просвете. Некада секретар у школи, Главина се, обраћајући се професорима у трећем лицу множине, бави питањима „ко је њима дозволио“, што је увредљиво и никако није у њеној надлежности. Посебно је индикативно што је Главина новинарима изразила сумњу да се немили догађај можда није ни догодио, што може значити све друго само не заштиту просветних радника.

Јако је васпитна и следећа мисао инспекторке Главине, коју пристојна новинарка „Политике“ није хтела да објави:

„Ја да морам због ових будала два и по сата да радим прековремено, замислите иде кајрон на РТС, разумем да је то неки „Блиц“ или „Прес“ или неки трећи сензационалистички лист… али ово је јавни сервис.

И, као шлаг на торту:

„Срамно је око чега су се ујединили професори.“

 

Top