Home >> Штрајк >> Ко је овде луд?

Ко је овде луд?

Представници репрезентативних синдиката постигли су договор са представницима Владе Републике Србије о прекиду (замрзавању) штрајка који је трајао две недеље и у којем је према рачуници синдиката учествовало преко 1.000 школа. Влада Републике Србије није пристала на захтев синдиката да сви просветни радници буду у деветој платној групи, али је од 1. јануара 2019. године најављено повећање плата за 14.6%(?).

 Како стоје ствари, двонедељни штрајк просветних радника је (не)успешно окончан. Када је 31. августа организован протест под слоганом „Правда испред пара“, истакнут је један захтев, који је подразумевао да сви просветни радници са седмим степеном стручне спреме буду у деветој платној групи. Месец дана након протеста, како се чини извесним, штрајк је окончан споразумом који не сврстава све просветне раднике у девету платну групу и обећањем да ће почетком 2019. године просветни радници добити повећање плата од 14.6 %. Имајући у виду основни мотив штрајка, с правом се поставља питање ко је овде луд? 

И овај штрајк је као и неки претходни показао велику немоћ просветних радника и синдиката. Министарство просвете, науке и технолошког развоја овога пута је много раније, у поређењу са претходним штрајковима, прибегло, већ опробаној матрици гушења штрајка, најављеним смањeњем плата. Због наведеног разлога велико је питање колико се могло уопште и постићи у неравноправној борби, међутим, о томе се морало водити рачуна када је штрајк припреман. Овако се налазимо у сличној ситуацији као и након претходног штрајка, где је просветним радницима обећан бољи живот, али у будућности која никад није стигла.

Као и пре три године, када је предлагао да се споразум не прихвати, Форум београдских гимназија и сада оправдано сумња у релност реализације најављеног споразума, јер ако учимо на искуствима из прошлости јасно нам је да је Влада Републике Србије сколна не поштовању закључених споразума, посебно имајући у виду да и споразум потписан на крају штрајка 2014/2015. године у кључним тачкама није испоштован.

Због свега наведеног Форум не сматра овај штрајк успешним, док на одлуку преговарача да министар саопшти јавности резултате преговора гледа као на одраз потпуне немоћи и неспремности да се суоче са судом јавности. Форум је, такође, мишљења да су представници репрезентативних синдиката овога пута пропустили прилику да пре потписивања споразума о окончању штрајка, као услов свих услова за његово потписивање, истакну захтев за испуњење преузетих обавеза на основу споразума којим је окончан штрајк 2014/2015. године, па тек онда да прихвате потписивање нових, јер кога гуја уједе и гуштера се плаши. 

Top