Home >> Образовање >> „Клет“ против Закона о уџбеницима

Издавачка кућа „Клет“: Не усвајати измене Закона о уџбеницима

„Блиц“:

Представници издавачке куће „Клет“ позвали су данас Министарство просвете и науке да повуче нацрт измена и допуна Закона о уџбеницима, којим се, како наводе, угрожава квалитет образовања у Србији.

– Измене закона су потребне, али не на начин на који је то Министарство урадило и не без консултовања стручне јавности. Закон који је донет 2009. је један од модернијих закона. Свака тачка, зарез и реч је са пажњом унета. Модерну дефиницију уџбеника се сада неко усудио да избаци и да унесе једну потпуно ретроградну дефиницију. Уџбеник је одједном постао књига из које дете учи и у коју не може да пише – рекла је Гордана Кнежевић Орлић, генерална директорка издавачке куће „Клет.

Она је навела да „због предизборне трке и кампање покушавају да себи дају могућност да поново организују куповину такозваних бесплатних уџбеника“.

Кнежевић Орлић, која је била и члан радне групе која је радила на постојећем закону, казала је и да се изменама закона уводи могућност да министар одлучује који ће се уџбеници користити и да се на тај начин крше закони о јавним набавкама и конкуренцији, као и да се уводи могућност корупције.

Заменик директора Иван Перић рекао је да закон не може да се мења само због идеје о бесплатним уџбеницима и да се на основу тога сакупљају политички поени.

Top