Home >> Друштво >> Кинески језик у основним и средњим школама

Министар просвете и науке Србије Жарко Обрадовић и амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ђанг Ванху потписали су данас Меморандум о сарадњи, поводом реализације Пилот пројекта „Учење кинеског језика у основним и средњим школама у Републици Србији“.

Обрадовић је, на конференцији за новинаре одржаној после потписивања Меморандума, рекао да је циљ овог Пилот пројекта да се кроз учење основа кинеског језика ученици основних и средњих школа у Србији упознају са кинеским језиком, културом и традицијом.
„На тај начин омогућавамо да наше младе генерације стекну значајну предност – да упознају и разумеју једну велику и просперитетну државу и нацију и њену културу, као и да науче кинески језик, који ће свакако бити један од најзначајнијих у веку у којем живимо“, рекао је Обрадовић.
Он је рекао да је кинески језик значајан не само зато што га говори најмногољуднија нација на свету, него и из економских разлога, који су битни за сваку земљу, па и за Србију.
Према речима Обрадовића, Кина има најдинамичнију привреду и највеће отворено тржиште на свету, а сарадња са партерима из Кине биће лакша и успешнија уколико будемо имали стручан кадар који разуме кинески језик.
Кинески језик ће учити 2.462 ученика из 31 основне и средње школе у осам школских управа, а са њима ће радити 14 професора из Кине.
Обрадовић је рекао да уколико овај Пилот пројекат успе, кинески језик може да буде уведен као факултативни језик у школе.
Настава на кинеском језику почеће у понедељак, а заинтересовани ученици ће учити кинески и у првом полугодишту следеће школске године, закључно са 31. децембром ове године.
Обрадовић је подсетио да се кинески језик до сада изучавао у Филолошкој, ВИИИ и XИИИ београдској гимназији, као и у Математичкој гимназији у Београду и Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима, а изучава се и на Филолошком факултету у Београду од 1974. године.
У Пекингу постоји катедра за српски језик, а студије српског језика, као изборног предмета, одржавају се и у Харбину, граду на северу Кине.
Ванху је рекао да овај пројекат представља још један конкретан резултат када је у питању билатерална сарадња у области образовања и има изузетан значај и далекосежан утицај.
Он је рекао да је Србија добар пријатељ и партнер Кине, традиционално пријатељство две земље има чврсте корене, а културна размена дугу историју.
„Све је више српских пријатеља који показују посебно интересовања за упознавање са кинеском културом. Посебно је у експанзији интерсовање за учење кинеског међу младим генерацијама“,рекао је Ванху.
Министар спољних послова Србије Вук Јеремић, који је и председник Међудржавног комитета за сарадњу Србије и Кине, рекао је да је Кина данас кључни фактор светског мира и светске економије, земља која све више и на свеобухватнији начин утиче на међународна политичка и економска кретања.
Он је рекао да је Србија једини стратешки партнер Кине у овом делу света, што је резултат рада генерација и свих државних институција, наводећи да ће то стратешко партнерство давати све очигледније резултате.
Јеремић је рекао да је Кина пријатељ Србије, као и да ће то пријатељство наставити да јача.
„Важан елемент нашег капацитета да то пријатељство јачамо је да кинеску културу и Кину учинимо доступним за што је могуће већи број грађана наше земље, поготово младих“, истакао је Јеремић.
Ванху је Обрадовићу уручио и донацију уџбеника на кинеском језику.

One Comment

  1. michael каже:

    ja mislim da je to dobro ali posto sam ja iz republike srpske iz grada modrice volio bh da se to uvede i kod nas hvala.

Top