Home >> Образовање,Реформа >> Казна за несавесне родитеље ученика
Казна за несавесне родитеље ученика

Свака општина имаће савет родитеља, из сваке школе по два представника

У свакој општини биће формиран савет у коме ће све школе имати два родитеља представника, сазнају „Новости“. Они ће бити обучени о правима, али и обавезама које имају и на који начин маме и тате предшколаца, основаца и средњошколаца могу да допринесу квалитетнијем образовању и васпитању њихове деце.

Измена Породичног закона

Пропис који ће бити промењен да би се ово спровело је Породични закон, којим ће се предвидети оштрије санкције за родитеље који не врше адекватно своју родитељску улогу, док ће се из области закона који регулишу рад просвете сви актери наставног процеса само позвати на примену постојећих прописа. Министарство просвете овај велики посао ради у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Министарством за рад.

Родитељи ће морати да се одазивају на позиве школе ако њихова деца беже са часова или ако се недолично понашају. С друге стране, неће смети да врше притисак на наставнике, посебно када се приближи крај године и када многи опседају зборнице молећи за веће оцене.

– Сваки просветни радник зна да у школу најмање долазе родитељи који су најпотребнији, они чија су деца аутодеструктивна, агресивна, не долазе на наставу или су можда у здравственом ризику. Сада ће се то променити – најављује за „Новости“ Драгана Миловановић, посебна саветница министра просвете, науке и технолошког развоја. – Осим обавеза, добиће и могућност да се више укључе у живот школе, да дају конструктивне предлоге и сугестије. Већ постоје школе у којима су родитељи укључени и то даје одличне резултате, али сада хоћемо да то применимо на целу Србију. На папиру, родитељи учествују у писању развојног плана школе, али у пракси то није тако. У великом броју школа, једино што ради савет родитеља је да учествује у одабиру дестинација и агенција које ће реализовати екскурзије и усаглашава се са извештајима о раду школе.

О правима и обавезама савете ће информисати независно родитељско тело формирано на нивоу општина, најављује наша саговорница. Они ће проћи посебне обуке, упознати се са прописима. У Министарству просвете ће, каже, један запослени бити задужен само за сарадњу са родитељима и унапређење њиховог учешћа у животу школе. Планирано је и покретање родитељског портала.

– На постојећој платформи „Доситеј“ покренућемо портал где ће родитељи покретати дебате, давати мишљења и предлоге, али и добијати објашњења – каже Драгана Миловановић.

Она додаје и да нова правила никако неће бити терет за наставнике, већ напротив – помоћи ће им. Сви који раде свој посао поштујући постојећи Закон о основама система образовања и Правилник о оцењивању немају чега да се плаше, додаје саветница министра.

– Наставници су понекад суочени са бахатим родитељима, који покушавају да врше притисак. Има школа које не примају родитеље током завршне недеље полугодишта, јер се родитељи тада по правилу појављују због оцена. Лично сматрам да је ово добра пракса и да би требало да постане правило. Родитељи имају довољно времена током школске године да се благовремено интересују за постигнуће детета и затраже помоћ и подршку, уколико је потребно.

Она закључује да је један од приоритета Министарства да се врати достојанство наставничкој професији. Оцењиваће се седам области: програм рада школе, настава и учење, постигнуће ученика, подршка ученицима, етос школе, ресурси, као и руковођење, организација и обезбеђивање квалитета.

ОЦЕНА ЗА СВАКУ ШКОЛУ

Министарство просвете упутило је ове недеље захтев Заводу за вредновање образовања и васпитања да направи упитник по коме ће сваки родитељ моћи да оцени школу коју његово дете похађа. Упитник ће бити постављен на сајт школе, а моћи ће да се добије и у штампаној форми.

(„Новости“)

One Comment

  1. gabrijela каже:

    Presipanje iz supljeg u prazno. Roditelji hoce da im deca budu obrazovana i veruju da ce biti ako ih upisu u skolu. Oni bi hteli da poprave nastavnike svoje dece da bi im deca bila bolja. Oni u stvari i ne zele da im deca budu bolja, dovoljno su dobra, vec da imaju bolje ocene. Sve je samo deklarativnog karaktera kao i ceo ovaj plan. Neke su aktivnosti osmisljene ( prepisano samovrednovanje), neka ce sredstva biti potrosena i eto, ministar je sproveo. Dotle ce vuk vec sasvim pojesti magarca. I vuk ce biti sit, i ovce na broju, i cuce se samo unisono blejanje ovcica…Osim sto smo nastavnici, i mi smo neciji roditelji.Sopstvenoj deci pricamo svaki dan da postuju svoje nastavnike, kradu njihovo znanje i beze odavde.

Top