Home >> Друштво,Образовање >> Катастрофа за образовање звана Зукорлић
Катастрофа за образовање звана Зукорлић

Одлучује о просвети, а универзитет на чијем је челу нема акредитацију

Интернационални универзитет у Новом Пазару, чији је Зукорлић председник, једини је универзитет у Србији који уписује студенте од 2002. године а да нема акредитацију

Академска заједница је са не малим изненађењем дочекала именовање лидера Бошњачке демократске заједнице Муамера Зукорлића на чело Одбора за образовање, јер је већ годинама познато да Интернационални универзитет у Новом Пазару, на чијем је челу, ради без акредитације просветних власти.

Реч је о једином од 19 универзитета у Србији који није акредитован, а који од 2002. године школује на хиљаде студената, има одељења у Београду, Панчеву, Суботици и Нишу. Од увођења „болоње” произвео је 60 доктора наука. Зукорлић пориче да је власник и оснивач, напомињући увек да је само председник овог универзитета који је почео са радом крајем 2003. године, уз сагласност тадашњег министра просвете Гаше Кнежевића.

Да појаснимо, одбијање акредитације аутоматски значи забрану факултетима да уписују студенте, а дотадашњи академци имају право да заврше студије. На овом универзитету, иначе, има шест департмана (рачунарске, правне, економске, филолошке и педагошко-психолошке науке и уметност). Студенти уче босански језик и бошњачку књижевност, психологију, право, економију, сликарство, дизајн…

Међутим, акредитацију имају само студије енглеског језика, и то за 30 студената. На сајту КАПК изричито пише и да је студијски програм право акредитован 2010. године, али одбијен 2016. Акредитација се издаје сваких пет година и после тога факултет и универзитет морају поново да траже одобрење КАПК. Департмане, којих универзитет има у четири града, Комисија уопште не помиње.

Тренутно је у току поступак пред Националним саветом за високо образовање, којем се универзитет жалио због „црвеног светла” Комисије за акредитацију. У Министарству просвете јуче нисмо успели да проверимо да ли су дипломе Интернационалног универзитета валидне или не. Многи наши саговорници, који су инсистирали на анонимности, за читаву ову збрку криве управо Министарство просвете и кажу да последњи догађаји указују на то да ће Зукорлићев универзитет сигурно сада добити акредитацију.

Занимљиво је и да је Зукорлићева друга жена – Елма Елфић Зукорлић већ четврту годину генерални менаџер универзитета, задужена за финансије. Она је доктор економских наука, потиче из угледне новопазарске породице, а са децом живи у центру Новог Пазара. То што носи хиџаб, за њу је израз жениног духовног интегритета и супериорности, како је својевремено објаснила за „Политику”, а не женине потчињености. Друга муфтијина жена, Умеја, коју је упознао у Јордану, живи одвојено са својом децом такође у Пазару.

(„Политика“)

3Comments

 1. Blog bebi oprema каже:

  Nije li katastrofa da se jedan religiozan čovek zalaže za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u školama, što uzgred smatram pametnim potezom, dok je veoma mali broj onih koji su svesni da uveliko žive u digitalnom dobu i da će im takve veštine omogućiti brže zaposlenje.
  Mislim da generalno treba porazmisliti koja je to dobra strategija za smanjivanje proizvodnje visokoobrazovanih nesrećnih slučajeva u Srbiji.

 2. Božović Vladan каже:

  Bahatost vlasti prema prosveti, ogleda se u izboru Zukorlića za predsednika odbora za obrazovanje. Da su u pitanju sudstvo, finansije, policija i ostale atraktivne oblasti taj nesrećnik ne bi ni prismrdeo, ali prosveta…..to je uhlebljenje za najgore moguće kadrove. Superhik (otima od siromašnih, da bi dao bogatima), preko naše grbače skuplja jeftine poene.

 3. Anchy каже:

  Koja katastrofa. a kako to da diplomci sa pomenutog univerziteta rade kao nastavnici i pofesori u osnovnoj i srednjoj skoli, dok mi sa diplomom drzavnog univerziteta istu mozemo da okacimo o klin.

Top