Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Капитулација СРПС и УСПРС у четвртак?

 

Истина са преговора

 

Преговори у МПНТР, петак, 17. април 2015.

У 14:30 часова, преговоре започињу Драган Матијевић (УСПРС) и Милан Трбовић (СРПС), јер је договор био да у првој рунди, испред два синдиката учествују само два представника, уз учешће два представника друга два синдиката (СОС и ГСПРС Независност). На другој страни су били су миритељ Живко Кулић, министар Срђан Вербић, шеф кабинета министра Немања Ђорђевић и помоћник министра Зоран Костић.

Око 17 часова, преговоре напуштају Вербић и Ђорђевић, а приступају Јасна Јанковић (УСПРС), Миодраг Сокић (СРПС) и Милорад Антић (СРПС), јер је било предвиђено да се у другој рунди преговори наставе без присуства друга два синдиката и без министра.

Када смо нас троје приступили, требало нам је неколико минута да схватимо да је договорени протокол измењен, да је све већ договорено и да никаквих разговора више неће бити.

Добили смо информацију да су тачке 1. и 2. потврђене. То је значило да ће ПКУ бити потписан и да ће одузети новац бити враћен, пошто се надокнади настава.

Што се тиче најважније тачке – материјалне помоћи, присутни су нас обавестили да је министар понудио 7.500 динара по запосленом одмах, а да за остало нема новца и да министар неће да лаже просветне раднике, а ако и колико буде новца… бла-бла… А пошто два синдиката неће донети одлуку без одлука својих главних одбора, министру је предложено да дође на главне одборе и објасни им своје ставове. Министар је тај предлог прихватио.

Када сам све то чуо, поставио сам питање свим присутнима: „Јесте ли ви уопште разговарали о предуслову који сам поставио јуче и о коме смо се договорили, да у уторак министар не одбије од плате? Зар се нисмо договорили да тиме Министарство треба да покаже било какав знак добре воље у преговорима? Зар нисам јуче рекао да ћу, у име СРПС, изаћи са преговора уколико то не буде?“

Реакције: Матијевић је рекао да се није сетио, Трбовић је био затечен, Костић је рекао да одбијање од плате „мора да иде“, миритељ је био само за то „да се све што пре заврши на задовољство свих“.

 

Костић је имао преча посла, јер је већ завршио посао

 

Јасна Јанковић и Милорад Антић су ме подржали. Онда је Костић нагло отишао, „јер жури и касно је“.

Затим је Антићу „пукао филм“. Док смо излазили, отрчао је у кацеларију министра, налетео на Немању Ђорђевића, захтевао је да се наредба министра опозове, указао на ризик да се министар у среду појави на главним одборима, и ДОБИО ОБЕЋАЊЕ да ће наредба бити повучена.

После пола сата, око 18 часова, Антићу је Немања Ђорђевић телефоном потврдио „да ће наредба бити промењена, али да ће плата каснити“ и да ће министар убрзо потврдити.

Док смо били у колима, свако у свом правцу, позвао сам око 19 часова Јасну Јанковић и питао је шта се дешава. Одговорила ми је да Матијевић седи поред ње, разговара телефоном са неким и да управо добија потврду да ће плате ићи без умањења. Одмах сам пренео Брајковићу, Антићу и Трбовићу.

Значи, три пута смо проверили одлуку, док нисмо добили потврду.

Ја сам одмах објавио у медијима и на Нету ову вест, управо из разлога што сам и даље сумњао да ће обећање министра просвете бити испуњено. Али, нисам ни слутио да ће УСПРС у суботу ову вест блокирати, а касније негирати. Не знам разлоге.

Тако је јавност у суботу и недељу сазнала да наставницима у штрајку неће бити умањене плате за март месец…

…А данас је јавност сазнала да то није тачно и да су школске управе данас наредиле исплату са одбијањима.

 

После свега, остају моје сумње:

 

Зашто је УСПРС одлучила и покушала да овај договор прикрије и зашто је оптужила СРПС за дезинформацију?

Зашто се дигла халабука на Фејсбуку против ФБГ, а чланци ФБГ-а „хушкачки“, само зато што су објавили истину са преговора и позвали на даљи штрајк?

Зашто смо Јасна, Антић и ја, у овако важном моменту, два сата били у ходнику када је све договарано, иако нам је место било унутра? Ко је био режисер?

Зашто је, већ сутрадан, у суботу, са Миодрагом Скробоњом (или Матијевићем) министар договорио потписивање Споразума за четвртак у 10 часова, а затим Скробоња обавестио о томе Брајковића?

Да ли то значи да су одлуке главних одбора УСПРС и СРПС, предвиђене за среду, већ унапред познате, а да је обраћање министра просвете само фарса, чија ће промоција у медијима додатно понизити просветне раднике?

Зашто нисам имао подршку, ни од СРПС ни од УСПРС, да се са преговора изађе, уколико се не донесе ПКУ на потпис, или уколико се одузме од плате?

Зашто руководства СРПС и УСПРС не уважавају решеност многих школа (по мојој процени, има их преко 200) да истрају у штрајку, него припремају капитулацију у четвртак?

Миодраг Сокић

16Comments

 1. Učiteljica каже:

  Nikada ni jedan štrajk prosvetnih radnika neće uspeti jer i ovo umanjenje plate je nateralo većinu da odustane.Mi smo „sirotinja“ i ne možemo ni sa ovim umanjenjem da preživimo.Kako su se tek mučili advokati kad su nekoliko meseci bez plate preživeli i ostvarili svoje zahteve.Pretužno.

 2. aca, prof. каже:

  VRATITE NAM PARE ZA MINULI RAD, INACE ODOSE GLAVE, PA MAKAR VAS SVE ROBIJAO, UPUCUJEM MINISTRU, DRZAVNIM SEKRETARIMA I POMOCNICIMA

 3. Nastavnik каже:

  IMA NAS I U VOJVODINI KOJI NISMO ZADOVOLJNI OVIM ŠTA SE RADI!!!
  OČITO NAS IMA PREVIŠE NEISKRENIH! JA IH NE MOGU RAZUMETI! POGOTOVO ZAGOVARAČE POČNI-PREKINI! MI SMO U PRAVU! ŠTA JOŠ TREBA DA NAM SE DESI!

 4. Nikola каже:

  Gospodine Sokic bili ste u pravu.Imate punu podrsku za nastavak strajka.Sa mnogim kolegama sam u kontaktu,ne samo u mojoj skoli,svi su za nastavak strajka do barem konkretnih resenja ministarstva.Nadam se da cete u petak doneti pravu odluku.

  • Petar каже:

   Nikola Vi očigledno ne pratite situaciju vezanu za štrajk. Gospodin Sokić je Sporazum potpisao još u februaru pa se posle vadio da nije znao šta radi, a znao je vrlo dobro šta radi jer je i sam tada smatrao da je to maksimum koji smo mogli u tom trenutku (i sam sam ga tad podržao). Šta se u međuvremnu dogodilo pa je radikalizovao svoj stav to, verovatno on sam zna. Nikako ne trebamo sada krenuti u razbijanje ovo malo sindikalnog jedinstva što je ostalo dobro je što je štrajk prekinut jer treba sačuvati kapacitet štrajka za jesen jer nas očekuje veoma, veoma vruća jesen pa će biti razloga za štrajk koliko vam duša želi. I još nešto, izbegavati optuživanje jednih drugih za neuspeh štrajka a oni koji su nas vodili svo ovo vreme ako su moralni ljudi trebaju sami da prihvate na sebe krivicu i dozvole novim ljudima da probaju da sindikat bolje vode.

 5. Vladan Božović каже:

  GDE STE SAD ČAČANI IZ UNIJE!!!!. HAJDE ČAČANI, JA SAM VAŠ, MAJKA MI JE IZ MILIĆEVACA, DIGNITE SVOJ GLAS PROTIV OVE NEPRAVDE!!!!!

 6. Pjer каже:

  Bruka od sindikata, onoliko vremena i energije a svi potezi kasne.
  Nema tu sta da se kaze, jos jedan propali strajk u nizu od prethodnih generacija. Sad kusajmo sta smo docekali.

 7. Краљевчанка каже:

  Одлично. Јел то ѕначи да ће коначно Београд да штрајкује, а ми у провинцији после пет месеци мало да преданемо?

  • Mao Ce каже:

   Draga moja lepotice, nema potrebe za ovakvim komentarima…znajte da oni koji su i koji štrajkuju jesu sa vama, kao što znamo da ste vi sa nama. Slažem se da mnogi u Beogradu, kada im direktor prdne, ne znaju da li je prdnuo ili podrignuo…u stvari oni znaju, ali su toliko sitne duše, da kažu „jaoj direktore, što glasno podrigujete“…i pri tome se „uvlakački“ smeju. Nisu svi u Beogradu isti, mnogo nas je, sa raznih strana (pa možda ima i nekih iz Kraljeva, preciznije…siguran sam da ih ima…i da li su onda oni vaši ili naši?)
   Pokazujete prezir na pogrešnom mestu i prema pogrešnim ljudima… MI VAS PODRŽAVAMO I AKTIVNO UČESTVUJEMO U SVEMU, KAO I VI.
   Zato, kada pišete komentare, morate voditi računa o tome…MISLITE O TOME. Pozdravljam Vas i Vaše kolege, naše saborce u ovoj igri pokera.

 8. Zlatko каже:

  Ljudi,samo su Vas navukli da bi Vam odbili od plate ,,a onda kao pregovarali da Vam se vrate ono sto ste imali i tako u dogovoru Vas prevezli zedne preko vode.Koji behu pocetni zahtevi ,,sindikata„???!!! Kome je i kada ,propali okruzni tuzilac Rade Terzic doneo nesto dobro_sada ce Vas privoditi po kafanama i pretiti-on je operativac-advokat takozvane Unije prosvetnih radnika

 9. pedagog gimnazije каже:

  PUNA PODRSKA FBG NA CELU SA BATOM SOKICEM, KAPITULACIJA NE, A MINISTARSTVO PROSVETE AUT ZA SVA VREMENA.

 10. mangupiunašimredovima каже:

  Onaj ko ne drži reč je najblaže rečeno – ološ! Bio on ministar ili sindikalac.

 11. Stevan Jovanovic-Ferendjan каже:

  Od gospodina Matijevica samo budjave VIRSLE!

 12. Vladan Božović каже:

  Unija me je strašno razočarala. Prvo su ukinuli komentare, jer je bila „lavina“ komentara koji im nisu odgovarali. Kakav je to kliše, kao u „stara dobra staljinistička vremena“, a sada se ne oglašavaju nekoliko dana, što je znak da su spremni da kapituliraju, ili ako više volite, da počine akt veleizdaje prosvetnih radnika u četvrtak.

 13. Jasmina каже:

  Hvala na ovom razjašnjenju. Ja se sve vreme pitam ovo što ste rekli na kraju:
  „Зашто руководства СРПС и УСПРС не уважавају решеност многих школа (по мојој процени, има их преко 200) да истрају у штрајку, него припремају капитулацију у четвртак?“

 14. Vladan Božović каже:

  Svaka čast Bato na iskrenosti. Imate moju punu podršku, da se štrajk nastavi, i spreči ova farsa zakazana za četvrtak.

Top