Home >> Друштво,Образовање,Синдикат >> Камере у учионици: Угрожена приватност ђака

Четрнаеста београдска гимназија мораће да уклони видео надзор из учионица, директорка одбија

 

Недозвољено снимање школских часова

 

АУТОР: В. АНДРИЋ

 

 

Видео надзор у учионицама Четрнаесте београдске гимназије мораће да буде искључен, јер је снимање часова, ученика, професора и свих особа које се налазе у учионицама недозвољено. Форум београдских гимназија упозорава да директорка те школе Марија Милетић већ два месеца не извршава налог повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности да се уклони видео-надзор са часова.

Милетићева за Данас потврђује да су добили допис повереника у коме је наведено да у школи морају истакнути обавештење о постављеним камерама, што је и урађено, али да повереник није експлицитно наложио уклањање видео-надзора из учионица.
– У том допису је наведено да се видео-надзором прикупља више информација од потребних, али није јасно шта то значи- каже за Данас Милетићева.

Подсетимо, почетком марта група професора Четрнаесте гимназије и представници неколико београдских синдиката организовали су штрајк упозорења због постављеног видео надзора у учионицама, тврдећи да је снимање часова, које траје годинама уназад, уперено против наставника. Директорка, међутим, каже да је видео-надзор постављен у току реконструкције гимназије још 2008. и да је сврха снимања целокупне унутрашњости школе повећање безбедности ученика, запослених, али и школске имовине.

У служби повереника за информације од јавног значаја Данасу је потврђено да је школи још 18. марта послато упозорење у којем се наводи да је „обрада података која се врши путем видео надзора у свим учионицама несразмерни сврси обраде, а то је безбедност ученика, запослених лица и лица која посећују Гимназију, као и имовине и средстава школе, због чега је оваква обрада недозвољена“. Повереник је утврдио и да у школи није видно истакнуто обавештење о постављеном видео надзору. У служби повереника кажу да ће школи оставити кратак рок да се изјасни зашто је само делимично поступила по упозорењу и да ли има неких нејасноћа, а ако не добију одговор, „донеће решење о привременој забрани вршења видео надзора“.

У образложењу упозорења које је повереник упутио Четрнаестој гимназији се, између осталог, наводи да приликом увођења видео надзора треба водити рачуна да ли се намеравана сврха обраде података може остварити на мање инванзиван начин.

 

Шабић: Угрожена приватност ђака

 

„У конкретном случају, стално снимање наставника и ученика током њиховог боравка у учионицама представља непотребно задирање у њихову приватност. Таква обрада података је несразмерна сврси, јер се безбедност ученика, запослених, имовине и средстава школе, може остварити и на мање инванзиван начин“, стоји у допису повереника за информације од јавног значаја.

4Comments

 1. Goran каже:

  Gospodja je u pravu, pomenuta Marina je primer loseg profesora bas kao i razredna koja predaje matematiku. Ako razgovara sa ucenicima onako kako razgovara sa roditeljima. onda su kamere neophodne, narovno sa tonom, koji se takodje snima

  • admin каже:

   Ово је типичан пример омаловажавања професора, уз квалификативе који нису на пристојном нивоу. Ви, г. Горане, који помињете имена „лоших професора“, треба да знате да већ постоји сва законска регулатива која може да санкционише „примере лоших професора“. На сву срећу, такви као Ви не могу да санкционишу „поменуту професорку Марину“, јер постоје записници о томе шта се стварно догађало, И ДА ЈУ ЈЕ УЧЕНИК ГАЂАО ТЕЛЕФОНОМ, ЗА ШТА ЈЕ ПРИМЕРЕНО КАЖЊЕН ДВА ПУТА, тако да ни директорка 14-те ни Ви, „поменутој професорки Марини“ не можете баш ништа, изузев да, под псеудонимом, дајете овакве коментаре. ФБГ не брани „лоше професорке Марине“, уколико се испостави да су лоше, већ брани професоре пре свега од вас таквих.

 2. Mama каже:

  Kamere treba da ostanu da bi se videlo pre svega sta rade profesori. Molim gospodina sabica da mi objasni da li se prava ucenika narusavaju kada Marina Sekulic profesor Engleskog jezika u pomenutoj skoli iskljucivo ocenjuje na osnovu pismenog rada i ne postoji usmeni odgovor kod nje. Napominjem da se radi o Engleskom gde se najvisi stepen znanja ocenjuje nivoom konverzacije

  • admin каже:

   Овде не станује Г. Шабић. А ни у једном закону не стоји да се проблем, који Ви наводите, решава прегледом видео-материјала, и то без звука.

Top