Home >> Образовање >> Како треба да изгледа матурски испит?
Како треба да изгледа матурски испит?

Водећи стручњаци предлажу реформу полагања пријемног на факултетима

Највећи стручњаци за математику у Србији предложили су решење како треба да изгледају матурски испити на крају средње школе, а који би требало да замене пријемне испите на факултетима.

Водећи математичари предложили су да општа матура подразумева два обавезна општеобразовна испита – српски односно матерњи језик и књижевност и математику, као и један или два изборна општеобразовна испита.

Када је реч о стручној матури, они су предложили полагање два обавезна општеобразовна испита – српски односно матерњи језик и књижевност и математику, као и стручни испит из основне струе који би се радио из два дела, теоријског и практичног.

Ово је предлог иза кога су стали Друштво математичара Србије (председник проф. др Војислав Андрић), Математички факултет Универзитета у Београду (декан проф. др Зоран Ракић), Математички институт Српске академије наука и уметности (директор проф. др Зоран Огњановић), Математичка гимназија у Београду (директор мр Срђан Огњановић) и проф. др Миодраг Матељевић, дописни члан САНУ.

Такође, предлог подржавају математичари у Националном просветном савету: председник проф. др Александар Липковски, заменик председника др Радивоје Стојковић, чланови проф. др Раде Дорословачки, проф. др Бранислав Поповић, проф. др Градимир Војводић, Милибор Саковић,  и члан у претходном сазиву проф. др Зоран Каделбург.

Потписници овог писма и институције које они представљају сматрају да је, ради обезбеђивања просперитетне будућности српског народа, неопходно да се на испитима зрелости, предвиђеним Законом о основама система образовања и васпитања као општа и стручна матура, поред обавезног испита из српског, односно матерњег језика, неизоставно полаже и обавезни испит из математике.

Реализација матурских испита из математике може тећи на два нивоа које би кандидат сам бирао, и код опште и код стручне матуре, али испит мора бити обавезан. Ово је посебно важно у настојањима да грађани Србије буду људи који добро мисле, правилно аргументују, логично закључују и сврсисходно одлучују, као и у светлу развоја савремене технологије и повећања капацитета Србије у области информационих технологија, што је од великог значаја за напредак наше земље, навели су они.

(Блиц)

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    Sa dužnim poštovanjem, Lipkovski je bio moj asistent, tek nešto stariji od mene, Kaldeburg, takođe asistent ali ne meni, Srđana Ognjanovića veoma poštujem kao sjajnog direktora matematičke gimnazije, ali lupaju gluposti pošto ne rade u srednjim školama. Sadašnji siatem upisa na fakultete je najbolji i nezamenljiv sa sprdnjom zvana velika matura. Po stoti put objašnjavam da će biti resavska škola, prepisivanje do iznemoglosti. To niti može da se spreči, niti profesori po srednjim školama to hoće da spreče, sa ovim mizernim platama, čak će im pomoći da prepisuju, da bi se njihove škole proslavile, nema veze što su zauzeli mesto deci na fakultetima koja zaista znaju.
    Upravo takva je sprdnja na maloj maturi, pa će isto takva, ako ne gora biti na velikoj maturi. Da bi ti „stručnjaci“ znali šta pričaju, moraju malo da zarone u srednje škole.

Top