Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат >> Како се „спречава“ запошљавање у просвети

Примљена нова професорка физике иако има 15 вишкова у Београду

 

Не вреде апели и представке г. Тмушићу и г-ђи Цветковић! Они се смеју синдикатима и раде шта хоће!

 

 

Прошле недеље београдским школама је стигла одлука Комисије за давање сагласности за ново запошљавање у београдским школама. Између осталих, одобрена су радна места и професора историје, социологије, немачког, руског, српског, хемије, енглеског, иако на листи у Школској управи Београд има вишкова тих профила.

Примера ради, Првој београдској гимназији одобрено је радно место професора физике. ФБГ је на време Школској управи Београд послао представку у којој је захтевао да се забрани овај конкурс, јер је на листи вишкова у том моменту било преко 15 професора физике. Уместо да уважи овај захтев синдиката – да Првој забрани расписивање конкурса и да запосли колегу са листе, Школска управа је Комисији послала сагласност за овај конкурс.

Немамо никаквог разлога да верујемо да се и у осталим случајевима није могао наћи професор социологије, српског, хемије.. на листи вишкова.

Ово није први пут да Школске управе, које имају контролу над листама, одбијају захтеве синдиката и намештају запослења преко разних веза, од Министарства просвете до директора школа. Напротив, то је начин да се у образовање, као буре без дна, запошљава преко везе.

Образовање: буре без дна

Строго чувани податак је и да је Школска управа Београд током 2013. године дозволила премештање 15-так запослених из унутрашњости у београдске школе, иако је то законом забрањено.

Не вреде апели и представке Велимиру Тмушићу (начелнику републичке просветне инспекције) и Гордани Цветковић (начелници ШО Београд), којима су се синдикати просвете у више наврата обраћали са захтевима да се оваква пракса спречи. Они се смеју синдикатима и раде шта хоће!

2Comments

  1. Natasa каже:

    Skolske uprave imaju vrlo komotnu ulogu drzavnih institucija, nisu duzne da imaju sajt I njihov rad prakticno niko I ne kontrolise.

    Kada bi morali nekom da odgovaraju, ne bi bili tako bahati. A bahatisu

  2. Mihailo Gavrilovic каже:

    A koji bi mudar razlog bio da se nastavnici iz „unutrasnjosti“ ne premestaju u BG? Da vam slucajno ne povecaju prosek inteligencije? I sami znate da je zatvaranje u nahije i skolske uprave, pa i po pitanju viskova, uzasno nepravedno i diskriminatorsko resenje nesrecnih lokal patriota i cuvara sopstvene gu*ice.
    A po pitanju zaposljavanja mimo liste i bez dopune radnog vremena ste 100% u pravu. Dok nekog direktora ne bude ljuljao vetar, nece se opametiti.

Top