Home >> Синдикат >> Како се обезвређује синдикална борба

Како се обезвређује синдикална борба

 

Коментар ФБГ: Како се обезвређује синдикална борба

Није тачан доњи навод Јасне Јанковић „да су остали синдикати добродошли“ на овој самосталној акцији Уније СПРС. Напротив, тачно је да нису добродошли, већ је ово још један у низу самосталних излета Уније.

Доказ томе је чињеница да Унија СПРС, као и много пута до сада, друге синдикате није обавестила о својој намери, нити их је позвала  да учествују на овом протесту.

Узгред, протест је потпуно беспредметан, јер је министар просвете пре неколико дана обећао „све што тражи Унија СПРС“, односно све што су тражила четири синдиката просвете на скорашњем састанку. Чему онда протест? Зар није било боље да сва четири синдиката просвете договоре заједничке ставове и акције у случају неиспуњења заједничких захтева? 

Не, није боље! Упорно покушавајући да многобројне захтеве сва четири синдиката „присвоји за себе“, Унија СПРС практично своју енергију троши у кампањи против других синдиката и тиме слаби позицију свих запослених у просвети, радећи тиме „против времена“. Јер, колико год Унија СПРС била значајан просветни синдикат (што је неспорно), време све очигледније показује да синдикати просвете морају бити јединствени.

„Данас“:

Унија синдиката просветних радника Србије самостално тражи своја права

Протест просветара 31. августа

 

Унија синдиката просветних радника Србије организоваће 31. августа протест под називом “Пет до 12”, одлучено је на састанку Главног одбора тог синдиката

Том приликом чланови Уније подсетиће нову Владу Србије да не одустају од споразума, потписаног после петомесечног штрајка, којим је, између осталог, било предвиђено увођење платних разреда, исплата новогодишње награде и повећање плата. Унија је, подсетимо, тужила државу због неиспуњавања споразума, али је тужба одбијена и сада се чека изјашњење Апелационог суда.

Јасна Јанковић, председница Уније, каже за Данас да ће просветни радници са протеста затражити да им се исплати између 3.000 и 5.000 динара, што им је због погрешног обрачуна одузето још прошле године. Она подсећа да је двоје запослених поднело тужбе и да су добили на суду, те да је држави боље да издвоји 450 милиона динара и надокнади просветарима оно што им је незаконито узето, него да плаћа и судске трошкове. О изостанку заједничког наступа са осталим репрезентативним синдикатима Јанковићева каже да је протест Уније “самостална акција, али да су сви добродошли”.

– Нико нас није звао, а и да јесте, не бих прихватио да учествујем у протесту. На прошлонедељном састанку са министром просвете нико сем мене није питао шта ће бити са споразумом, а његовом применом бисмо решили све проблеме у просвети. Не знам из ког разлога се расипа енегрија и чији је то интерес. То је некоректно и неодговорно. Имамо огроман проблем са запосленима са шестим степеном стручне спреме и ако се њихов статус не реши то је разлог да станемо 1. септембра, а не да се овако расипа енергија – сматра Ранко Хрњаз, председник Независног синдиката радника у просвети Војводине.

Top