Home >> Друштво,Образовање >> Како Јапанци од деце праве људе

Коментар ФБГ: Довољно је да погледамо доње слике и видео и све ће нам бити јасно, прво смисао ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА, а затим и  суштина образовних стратегија. Пред овим, све наше образовне реформе, политика уџбеника, ученичка права, улога савета родитеља и школских одбора, оцењивање, припрема часа, екскурзије, инспекцијски надзор… постају бесмислени. У односу на јапански модел, наше образовање је обична будалаштина, али и, још горе, огледало пропасти нашег друштва:

 

japanski-daci-1454958846-79876

 

Како Јапанци у школи од деце праве људе:

 

Деца се после сваког часа захвале професору на знању које им је поделио, а после сваког оброка захвале куварицама и особљу које им је припремило храну

 

japanski-daci-1454958973-79878

 

У Јапану децу од малена уче које су ствари важне у животу, а на првом месту је поштовање. Поштовање према храни, професорима и родитељима је најбитније у систему образовања. Наиме, деца се после сваког часа захвале професору на знању које им је поделио.

 

japanski-daci-1454959046-79880

 

После сваког оброка захвале куварицама и особљу које им је припремило храну. Можемо да закључимо да ову децу уче правим вредностима и да Јапан има један од најбољих образовних система на свету. Тај образовни систем производи људе!

Јако битан сегмент свакодневице је и хигијена. Ову децу уче да је сваки оброк ритуал и да треба да буду захвални и да поштују оно што им се обезбеди!

 

Погледајте видео који ће вас одушевити:

 

 

 

(Извор: „Курир“)

One Comment

  1. Mico каже:

    I jos nesto zanimljivo za Japan. Nastavnik u skoli moze da radi najvise 19 godina. Procenili su da posle napornog rada, kakav je rad sa decom, covek vise nije sposoban za tako odgovoran rad.
    Zbog toga su nastavnicko zanimanje medju najbolje placenim.
    A kod nas se postavlja pitanje gde je nastavnicima 42 casovna radna nedelja, zasto imaju veliki odmor. Tesko izlazimo na kraj sa nase 2,3 dece, a ne cenimo one koji se trude da obrazuju i nauce po 200 u proseku

Top