Home >> Образовање,Слајдер >> Како ће се одвијати настава за средњошколце

  • Форум
  • Коментари су искључени на Како ће се одвијати настава за средњошколце
Како ће се одвијати настава за средњошколце

По моделу који је засад најизвеснији, настава за средњошколце ће се одвијати тако што ће ђаци бити подељени у две групе – једна ће пратити онлајн наставу, а друга ићи у школу. Групе ће се смењивати на недељном нивоу. Кад је реч о средњим стручним школама, у распоред ће морати да се уврсти и пракса.

Ана Димитријевић из Форума београдских гимназија изјавила је за Н1 да је било речено да ће школама бити дата аутономија како би прилагодили наставу својим условима.

Она указује да ће наставници морати једне недеље да раде са половином ђака у учионици, а другој половини да дају материјале за наставу од куће.

„Поврх свега постоје ђаци који имају право да се изјасне да иду само онлајн у школу, што је трећа група ђака којој би морали да достављамо материјале како би пратили наставу редом“, каже она и додаје да ће та три нивоа изискивати много времена.

Говорећи о захтевима које је Форум београдских гимназија упутио ресорном министарству, Димитријевић је подсетила да су тражили да имају примат приликом вакцинације против сезонског грипа, затим ПЦР тестирање без чекања ако се код некога појаве симптоми, као и да старије колеге које имају хроничне болести имају могућност да се изјасне да раде само од куће.

„Добили смо од министра писани одговор да се он сагласио у начелу са свим нашим захтевима и да ће дати препоруку за то што је предложено“, каже Димитријевић.

Димитријевић истиче да је непосредни контакт ученика и наставника најбољи начин да се нешто научи.

„Социјализација је такође битна. С друге стране, ризик постоји. Физичка дистанца, пре свега у основним школама, је неостварив циљ“, сматра она.

Ђацима који тек уписују средњу школу биће јако тешко, додаје она.

„Прво, зато што се они не познају ни међу сообом. А онда не познају ни своје професоре ни разредног старешину – шта захтевају, који је начин предавања… Онлајн ће бити компликовано, ако буде комбинација имаће могућност да развију и то искуство. Њима је прелаз јако стресан, а још у ванредним околностима…“, каже Димитријевић.

 

Извор: Н1

Top