Home >> Образовање,Упис >> Како ће се бодовати питања на малој матури

„Блиц“:

Како ће се бодовати питања на малој матури

 

Ово се односи на тестове из српског и математике, док тачан одговор на трећем тесту доноси 0,4 бода.
Тачну формулу за „Блиц“ открива Срђан Вербић, руководилац Центра за испите у Заводу за вредновање квалитета образовања. Он каже да ће сва три теста имати по 20 питања.

Како ће изгледати Трећи тест

„Историја, географија, физика, биологија и хемија ће у тесту бити заступљене са три до пет задатака“, истиче Вербић. Иако није прецизирао колико ће која област имати задатака, претпоставља се да ће распоред бити исти као на прошлогодишњем пробном тестирању. Тада је на тесту било пет задатака из биологије, три из хемије, а по четири из историје, географије и физике.

Примера ради, ученик који из математике или српског исправно уради 15 од 20 задатака, освојиће укупно 12 бодова (15 x 0,8). У случају трећег теста, они који би урадили тачно 15 од 20 питања, добили би шест бодова (15 x 0,4).

Подсетимо, тест из српског и математике носиће по 16 бодова, док ће комбиновани тест вредети осам поена. Иако носи најмање бодова, трећи тест је највећи баук за матуранте будући да ће садржати питања и задатке из чак пет области: историја, географија, физика, биологија и хемија.

Како ће дефинитивно изгледати овогодишња мала матура, осмаци ће први пут видети 9. и 10. маја за када је заказано пробно тестирање. Завршни испит званично ће полагати 16, 17. и 18. јуна. Првог дана решаваће тест из српског, другог из математике, а последњег из комбинованог теста. Мала матура носиће укупно 40 бодова, док ће се успех од шестог до осмог разреда вредновати са 60 поена.

С обзиром на то да је Министарство просвете тек крајем прошле године саопштило да ли ће бити трећег теста и колико ће он укупно носити бодова, у школама није преостало много времена за припреме.
– Припреме нису свуда организоване, а и тамо где јесу, ђаци су преоптерећени. Поред редовне наставе, обнављају градиво из укупно седам предмета и није им нимало лако – поручује Миодраг Рибић, наставник и родитељ из групе “Родитељи и наставници против нове мале матуре”.

Ђаци су због трећег теста у великој паници, па често узимају и приватне часове, и плаћају двочас до 1.500 динара.

One Comment

  1. Odlican komentar каже:

    С друге стране, послао сам пет примерака у Министарство просвете, исти материјал упутио сам и на 37 адреса учитељских факултета, високих школа за васпитаче и катедри за педагогију филозофских факултета и до данас нисам добио ниједан одговор – прича др Кука.

    Додаје да смо преплављени препорукама које долазе из страних земаља и од страних експерата, а да су ретки аутори који раде обрнуто и своје резултате и идеје препоручују страним васпитно-образовним системима.

    http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Strucnjaci-predlazu-ukidanje-ponavljanja-razreda.sr.html

Top