Home >> Друштво,Скандали >> Како ће бити кажњени малолетни насилници из Аранђеловца

  • Форум
  • Коментари су искључени на Како ће бити кажњени малолетни насилници из Аранђеловца
Како ће бити кажњени малолетни насилници из Аранђеловца

Тукли девојчицу на малом одмору 

Малолетни С. В, К.В и Д.Р, које Више јавно тужилаштво терети за кривично дело насилничког понашања против ученице и вршњакиње Б. Н. (16) у Техничкој школи “Милета Николић” у Аранђеловцу, наћи ће се брзо пред судијом за малолетнике Вишег суда у Крагујевцу.

Прети им широк спектар казни, од укора па до боравка у дому затвореног типа. Они су, како је полиција закључила, тукли своју другарицу из одељења, 13. октобра ове године, за време малог одмора између петог и шестог часа у послеподневној смени, пре часа веронауке.

Сузана Грујовић, судија за малолетнике Вишег суда у Крагујевцу каже да „до сада није стигао захтев за спровођење истраге, али су могуће казне за малолетна лица старија од 14 година“.

– Њима ће се изрећи мера на основу процене стручног тима Центра за социјални рад, тужиоца и мене. Онда ћемо да разматрамо њихове личне способности, тежину кривичног дела, услове у којима живе. Мера која може да се одреди је од укора, па преко појачаног надзора стратељства од стране родитеља, па до упућивања у васпитну установу – каже судија Грујовића за „Блиц“.

Васпитна установа за малолетнике може да буде полуотвореног типа које се налазе у Београду, Књажевцу и Нишу, док је у Крушевцу затвореног.

– Ако је у полуотвореном типу, онда иду у школу, па се враћају назад у установу, васпитачима подносе извештај где су били, шта су радили, како су прошли у школи… Ако су у установи затвореног типа, онда одатле не излазе. Под надзором су 24 сата са чуварима, који су наоружани. Родитељи за децу старију од 14 година не одговарају за њихова кривична дела, једино су материјално одговорни у парничним поступцима, уколико неко од оштећених тражи надокнаду – додала је Сузана Грујовић.

(Блиц)

Top