Home >> Лични став >> Кад наставник шамара
Кад наставник шамара

Да сам малициозан, био бих слободан рећи да је Звонков шамар ученици она лекција коју није добила од својих родитеља, лекција о васпитању и поштовању наставникове личности.  Ипак, како сматрам да шамар нити било какав облик насиља не сме бити начин за решавање проблема, не могу а да не осудим Звонков потез. Међутим, ако ствари сагледамо из друге перспективе, Звонков шамар није био шамар ученици Седме београдске гимназије, већ српском образовном систему и држави уопште јер у друштву које негује насиље, ни школа не може бити имуна на исто.

И док данас српска јавност, подељена у одбрани и нападима на Звонка, полемише о догађају у Седмој београдској гимназији, неколико хиљада наставника је против своје воље довучено у престоницу да се диви будућности Србије. Они су уцењени, малтретирани од стране директора и локалних моћника. Међутим, кога брига за њих, да имају принципе и своје ја не би то себи дозволили.

И док данас бројни психолози и парапсихолози буду анализирали Звонково понашање, Луна Ђогани и Кија Коцкар ће, гологузих задњица на телевизији са националном фреквенцијом, чупати косу једна другој у покушају да освоје награду реда величине неколико десетина хиљада евра. Истовремено, родитељи и деца, наши ученици, ће покушавати једни другима да објасне да је баш ова друга у праву. Међутим, ако не желимо да гледамо ријалити, ко нам брани да променимо канал.

И док данас министар, његови саветници и директори буду смишљали како да спрече Звонка да да отказ пре него што му одузму лиценцу, више десетина наставника ће бити изложено вербалном, а можда и физичком насиљу од стране ученика и све ће то морати са осмехом да истрпе, да се на крају часа насмеју  и оду са истог као попишани, срећни што су сачували живу главу, бар засад. Међутим, ко нам брани да поделимо деци петице и да будемо кул са њима.

И док данас надлежни тужилац припрема тужбу против Звонка, нико од председника репрезентативних синдиката, којима би на годинама стажа, нажалост не и на мудрости, могла да позавиди и спартанска герузија, није нашао за сходно да подсети јавност да наставници пуцају, пуцају по шавовима, са све већим правима ученика, све обимнијом администрацијом и све већим мобингом од стране директора и разних инспекција, да  подсети да Звонков шамар није дошао као последица здраве атмосфере у образовном систему, већ пре свега као последица његове затегнутости до границе пуцања. Међутим, као да нас је брига за то, ионако ће и ове године бити подељени новогодишњи пакетићи и пригодни поклончићи за Осми март.

И док данас будете читали и коментарисали ово, слободан сам да напишем да Звонка лично познајем, да је човек помирљиве нарави, који није склон инцидентним ситуацијама, да је Звонко наставник који воли да разговара са ученицима о свему, о животним проблемима, наставник који се даје ученицима у сваком смислу. Најзад, Звонко је наставник, који према мојим критеријумима никада није био строг, чак бих могао рећи и да је исувише благ према ученицима, тако да је Звонков шамар, шамар српском образовном систему и последњи позив да се нешто промени у њему док не буде касно. Међутим, кога брига за ово јер сутра је нови радни дан, треба припремити планове, припреме, а ускоро ће и Први мај, па треба смислити и где ићи на излет.

У наставку је отворено писмо које је професор Звонко Обрадовић упутио медијима:

Овим путем желим да одговорим на бесомучне лажи које су писане о мени у претходна 24 сата. Као професор и педагог осећам моралну обавезу да одбраним свој углед и достојанство које ми је овим случајем нарушено.

Дана 18.04.2019. године за време трећег часа на којем је рађена анализа контролног задатка, ученица Ј.К. је била незадовољна својом оценом коју је добила, у питању је оцена један. За двојку је било потребно да се има 45 поена, а она је имала 30
Своје незадовољство изражавала је кроз хистеричну вику, те сам је опоменуо рекавши да не може тако да се понаша, након чега је ученица села на клупу и окренула ми леђа. На моја упозорења, она је одговарала са “Нисте Ви никакав човек ни ауторитет када ја овако могу да седим и не можеш ми ништа“.

Следи да сам ученицу упутио на разговор код директора, на шта ми се дете унело у фацу и рекло “Ајде избаци ме ако можес” и уштивнуши ме, онда се окренула тако да ме је киком ударила по очима.

У том тренутку, у стању неурачуњљивости, за шта имам доказ од психијатра, ја сам је ошамарио, те је убрзо ученик П.П. устао и три пута ме ударио у главу. Због његових удараца лекари су константовали да је траума претрпљена и ставили ми крагну.

Да бих себе и своју професију заштитио од оваквих гнусних лажи и манипулације одлучио сам да против Ј.К. и П.П поднесем кривичну пријаву и тиме ћу у кривичном поступку доказати своју невиност, као и да је моје делање путем шамара било последица нужне одбране која се десила у стању неурачунљивости.

13Comments

 1. gabrijela каже:

  Meni su nejasni roditelji, generalno. Oni su ti koji izdvajaju da bi sistem funkcionisao, izmedju ostalog i da funkcionise obrazovanje. Pa sta vi mislite, dragi roditelji, ko ce vasoj deci uskoro predavati matematiku, fiziku, hemiju, engleski..? Vi mozda ne vidite, al uskoro ce matematiku predavati krojaci, hemiju poslasticari, fiziku neuspesni sportisti, informatiku nesnadjeni frikovi…mi cemo iz duboke senke naplacivati pravo i stvarno znanje. Jer jedino je to bitno, kako to ne uvidjate? Vi biste prvi morali da se pobunite i zatrazite kvalitet. Ali sve dok mislite da smo vam mi neprijatelji i ne uvidjate pravi problem radite protiv sebe i svoje dece.
  Zao mi je kolege, znam kako mu je. Nenormalno je ocekivati da profesori pristanu da budu tampon zona, dzak za udaranje socijalno zapustenoj mladezi i neodgovornim roditeljima. Pobunicemo se. Ili jednostavno otici iz suludog sistema.

 2. L'99 каже:

  I treba nas tući.
  Govorim ovo kao ćerka prosvetnih radnika, i kao neko ko je do prošle godine sedeo u školskoj klupi, tako da sam čula i videla sve i svašta sa obe strane.
  Kroz celo svoje školovanje gledam kako se deca ponašaju prema nastavnicima i profesorima kao prema nižoj rasi, potpuno svesni toga da im ne mogu ništa.
  Prosvetnim radnicima se svaki dan sve više smanjuje autoritet, što ne bi bilo problem, kada bi decu neko kod kuće naučio kako se ponaša.
  Deca danas znaju da nema apsolutno nikakvih posledica za njihove akcije – profesori masovno dobijaju direktivu da NE obaraju učenike sa nedovoljnim nivoom znanja na razredni ispit, svi znaju da će im ocene svakako biti date i poklonjene; isto tako znaju da se retko koji disciplinski postupak zapravo sprovede itd. Profesor je tvoja budala koju možeš da provociraš i psihički zlostavljaš dok ne pukne.
  Muški profesori bivaju masovno optuživani za pedofiliju kad neće da poklone ocenu… zamislite da ste u toj situaciji.
  Ili da ste na mestu profesorke koju je grupa učenika ubacila u kontejner.
  Ovo su samo primeri iz neposrednog okruženja JEDNE osobe (moja osnovna i srednja škola).

  Mislim da je devojka i trebala da dobije batina, samo od mame i tate – njima to bar ne bi uništilo karijeru

 3. Branko каже:

  Radim u prosveti preko 20 godina i znam kakva su današnja deca. Imam tri ćerke. Dve idu u osnovnu a treća završava srednju školu. Najstarija je samo jednom došla i požalila se na svoju nastavnicu sa pogrdnim rečima. I tada je na očigled svojih sestara dobila, ne jedan, već dva šamara. Rekao sam im: „Deco, kad god na ovakav način budete pokazivali odnos prema ljudima koji su tu zbog vas, proćićete isto“. Shvatile su i više nemam problema te vrste.

 4. Moz каже:

  Evo jos jednog licnog stava:
  Ljudima sa kratkim fitiljem koji postaju neuracunljivi na sitne provokacije od strane (koliko god bezobrazne ali ipak samo) dece, tj. adolescenata u ovom konkretnom slucaju – NIJE MESTO U DELATNOSTIMA KOJE NA BILO KOJI NACIN IMAJU VEZE SA RADOM SA DECOM.
  Covek koji je skolski nastavnik (nevezano za ugled, zvanje, godine staza, niti bilo sta drugo) i koji udari svog ucenika – nije smeo da se nadje za nastavnickom katedrom.
  Ja ga zaista uopste ne osudjujem – meni da to neko uradi, mozda bi i gore prosao nego ta devojcica. Ali nema sanse da bih nasrtao na zensko koje je od mene slabije za red velicine. To nema poente. Dve stvari su ovde vazne:
  1) Ja danas, kao odrasla osoba (od 30 god) koja je u stanju da na svaki vid provokacije adekvatno odgovori (ne ustezuci se ni od primene fizike sile) – ja takav u realnom svetu ni ne radim sa ljudima, nego sa stvarima, tako da od mene niko nikad ne moze stradati dok obavljam svoj posao osim mene samog (i to ne kad me nesto isprovocira, nego cisto ukoliko ne pazim na neke rizike koji u mojem poslu postoje ili ako ne postujem bezbednosne procedure itd).
  2) Ja kad sam bio dete/adolescent – ne postoji to sto bi moglo da se desi da bih se ja ponasao prema bilo kojem mom profesoru niti bilo kome drugome u skoli na takav nacin na kakav se danasnja deca rutinski izivljavaju nad drugima oko sebe. Najgore sto bih mogao da uradim kad me neko iznervira jeste da ustanem i izadjem sa casa, bez rasprave (jer se sa budalama ne raspravlja)Mozda bih usputno kazao nesto ruzno, ali bez namere da provociram, vec iskljucivo da nekom nesto saopstim i tu se zavrsava cela prica. Ali mi se cak ni to ama bas nikad nije desilo. A nisam tako davno isao u skolu.
  Stoga ne mogu a da ne osudim ovaj pateticni istup u javnost i mahanje toboznjom nuznom odbranom. Cak i ako ima elemenata za to – vrlo je jadno tvrditi da se od unosenja u facu moze postati neuracunljiv i udariti zensko. Dalje, nuzna odbrana se po nasim zakonima prinzaje jedino ako se na napadaca primenjuje „priblizno ista sila“ (ma sta god to znacilo) kojom je neko napadnut. Dakle, ako ti se neko unese u facu, onda se i ti njemu unesi facu pa podvikni jace nego on na tebe (u konkretnom slucaju barem izvesno je da odrastao muskarac to moze kad mu se u facu unese jedna klinka od <18 godina). I da vidis kako bi se preplasila i sela (ako ima mozda u glavi makar 2 grama)…a ako ni 2 grama nema – pa te nakon toga udari, onda mozda mozes da primenis nad njom "priblizno jednaku" fizicku silu i da kazes da je to nuzna odbrana.
  Tako da, cisto sa jedne ljudske tacke gledista gospodin je ucinio nesto nedopustivo. Nezavisno od konteksta stvari. To je objektivno sramota za nase skolstvo. A ja bih subjektivno i kazao sramota za ljudski rod.
  Pri tome jos je veca sramota za nase skolstvo da se ma koje od dece koja kroz njega prolaze sme drznuti da se neprimereno ponasa. Takvi ljudi (ako dalje izrastu bez da se adekvatno vaspitaju) su otrov za drustvo u kojem zive, cak i da budu dobri u necemu sto su naucili u skoli (matematika, fizika, likovno, sta god) – izrasce u sljamove ukoliko im se nebrigom nastavi dopustati takvo ponasanje.
  A nebriga je sustinska i sistemka.

  • Анонимни каже:

   u pravu si ti, ali ne znas da predavaca fizike nema dovoljno i da mora da se zaposli bilo ko sa diplomom fizickog fakulteta. Tako da nema gde da se izabera osoba koja ispunjava sve uslove za rad sa ljudima.

  • Moz каже:

   Ima, ima. Samo im treba obezbediti adekvatne uslove za rad i dati im adekvatnu platu, pa će onda da rade. Ovako se svi oni koji vrede iole naplaćuju skuplje negde drugo. A u školama da predaju završavaju otpaci od realnih profesija. Ili ljudi bez ambicije, bez energije, bez ičega vrednog u sebi. Umesto da se deca poveravaju najboljima.
   Ali dobro, to je sad druga tema potpuno.
   Poenta je samo da kad udariš nekoga – to nije OK. I još je manje OK ponašati se kako se današnja deca ponašaju. To ćemo tek osetiti kad stasaju. Al nema time ko da se zaista pozabavi, našem društvu su preče neke druge teme.

 5. Сана каже:

  Срамота је шта је све „дозвољено“ ученицима да раде у школи и ван ње. Све се правда адолесценцијом, хормонима, младошћу. Те младе васпитавају неваспитани родитељи и зато имамо овакве проблеме. Нисам за то да наставници туку децу, али ни за то да ако их неко нападне не смеју да се бране. Шта је требао да уради човек? Не верујем у то да је овај случај случајан. Лично мислим да је све ово смишљено урађено да се елиминише наставник који већини разреда није одговарао јер вероватно има реалан критеријум. Сранот5а је на који начин се установа ограђује од запосленог. Данас он, сутра ко зна ко! А политичарима који причају о ономе о чему појма немају желим да сутра раде са истом овом децом

 6. A каже:

  Poštovani profesore i kolega, mogu da Vas osuđuju samo oni nisu kročili u školu u ulozi nastavnika i eventualno oni koji tu ipak rade, ali imaju neke druge, veće interese od normalne doze ljudskosti i empatije prema ugroženim (bukvalno) nastavnicima. Daleko od toga da podržavam bilo kakav vid nasilja. Jednostavno, imam razumevanja za kolegu u ovoj situaciji. Kao što je već rečeno, ovo nije nasilje nad detetom, već reakcija na teror sistema nad nastavnicima. I svako ko pomisli da je opušteno raditi u prosveti, izvol’te, neka dođe.
  Zahvaljujem se autoru na ovako verodostojnom tekstu.
  Profesoru Zvonku prenesite da ipak još uvek postoji gomila ljudi koji su LJUDI, a ne roboti. I neka je srećno sa policijom, psiholozima, pravosuđem i ostalim živim blatom.

 7. Vesna Ždrnja каже:

  Sve je ovo jadno da jadnije ne može biti. Radim u školi 32 godine i bezbroj puta htela sam da napustim čas, promenim posao,uhvatim učenika za kragnu…ali, nisam. Ne volim kad neko kažže: to se meni ili kod mene ne dešava, jer kad se kod nekoga dešava,dešava se i kod nas. Mi svi imamo problem i dok ne shvatimo da se događa svima nama,pucaće pojedinci po šavovima…jedni stradati, a drugi gledati misleći da se to dešava nekom drugom.

 8. Marko Boltužić каже:

  Šta pričaš to?

  Kako se nasiljem drugačije braniti nego nasiljem?

  Učenik sme da te napadne a ti treba da stojiš i da pustiš da te bije?

  O čemu vi pričate????

  • Newena каже:

   Новчана казна за родитеље је право решење! Наставник треба да има овлашћење да пријави вербално и физичко малтретирање,а директор да пише казну родитељима! Кад могу да се у скупштини изгласавају разни небулозни закони, зашто се не би и овај узео у разматрање?!

  • Sasa каже:

   Upravo tako.Srpska prosveta je dotle unizila samu sebe da joj pomoći nema.

  • nikola каже:

   Postoji kazna gde djak ne moze da prisustvuj casu bez svojih roditelja (ili jednog). Pa neka pocnu to masovno da koriste i game over.

Top