Home >> ПКУ >> Јубиларне награде: СОС, УСПРС

Коментар ФБГ: Јубиларне награде за 2009, 2010 и 2011 годину у већини градова Србије углавном се не исплаћују. Проблем је у томе што запослени у образовању имају  три послодавца: директора школе, Министарство просвете и локалну самоуправу. Из тог разлога, ових дана доживљавамо још једну бруку због које ће хиљаде нас морати да туже свог првог послодавца (директора школе), да бисмо добили спор који треба да плати наш други послодавац (локална самоуправа), којој новац треба да проследи наш трећи послодавац (држава).

Једноставно, зар не? Глупо, зар не? Брука, зар не?

Ево како тренутно реагују неки водећи синдикати просвете у Србији:

 

Синдикат образовања Србије одлучио да протестује 16. јануара један сат, а Унија синдиката просветних радника Србије поднеће тужбе

СОС: Штрајк од 23. јануара, УСПРС: тужбе од 1. јануара

Београд – Синдикат образовања Србије организоваће 16. јануара једносатни протест у школама у оним општинама које не буду исплатиле јубиларне награде запосленима у просвети, док ће од 23. јануара почети штрајк са скраћењем часова на 30 минута, изјавио је јуче Бранислав Павловић, председник тог синдиката.

Он је рекао да ће штрајк просветара у општинама које касне са исплатом јубиларних награда трајати док локалне самоуправе не испуне своје обавезе, али да запослени, уколико желе, могу да поднесу тужбе против школа.

С друге стране, министар просвете и науке Жарко Обрадовић сматра да нема разлога за подношење тужби против школа.

– Нисмо могли да донесемо одлуку о генералном штрајку јер су награде исплаћене у неким градовима, пре свега у Београду. У овом тренутку је делотворније да извршимо притисак на локалне самоуправе, него да судове затрпамо тужбама – истакао је Бранислав Павловић.

Према подацима Синдиката образовања Србије, јубиларне награде су исплаћене половини од око 15.500 просветних радника који су на њих стекли право. Он је казао да су локалне самоуправе ребалансом буџета добиле додатних девет милијарди динара за исплату заосталих јубиларних награда за 2009. и 2010. годину, а да су буџетима за ову годину морале да планирају средства за јубиларне награде за 2011. Павловић је рекао да локални одбори синдиката не треба да потписују споразуме са градоначелницима о одлагању исплате јубиларних награда, „јер би неки хтели да то пролонгирају до јула“.

Он је подсетио да ће просветни радници, као и сви остали запослени у јавним службама и пензионери наредне године моћи да рачунају на две повишице плате – у априлу за четири одсто и у октобру за 0,9 одсто.

– Надам се да ће власт бити мало дарежљивија, јер је изборна година, али не очекујем да ће повећање бити веће од пет одсто – рекао је Павловић.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић поручује да је исплата јубиларних награда обавеза локалних самоуправа и да су министарства просвете и финансија створила правни основ за то. Он је подсетио да су општинама и градовима повећани приходи и да је од тог новца требало да се исплате јубиларне награде.

– Ако су новац потрошили на нешто друго то је морално питање, али вероватно и питање неких законских санкција. Уколико градоначелници и председници општина игноришу просветне раднике, а исплаћују јубиларне награде запосленима у управи, то је недопустиво. Ми смо свој део посла урадили и то добро знају председници синдиката – навео је Обрадовић.

 

Тужбе!

Просветари најавили тужбе због неисплаћених награда
Чланови Уније синдиката просветних радника Србије поднеће тужбе због тога што им нису исплаћене јубиларне награде за 2009, 2010. и 2011. годину, одлучено је данас на седници Главног одбора тог синдиката.

Запослени ће тужити школе у којима раде, рекао је Танјугу председник Уније Драган Матијевић и нагласио да рок за остваривање потраживања из 2009. године истиче за неколико дана, до краја децембра, а у супротном ће то право да застари. Према његовим речима, у овом тренутку око 15.000 људи запослених у основним и средњим школама није добило новац за јубиларне награде, од око 25.000 оних који на то имају право. За десет година рада износ јубиларне награде је пола просечне плате, за 20 цела, а за 30 година рада у просвети једна и по плата. Договор да се запосленима исплате јубиларне награде синдикати су са државом постигли 1. априла ове године, након двомесечног штрајка. Влада Србије позвала је пре неколико дана локалне самоуправе које то још нису учиниле, да исплате јубиларне награде и препоручила свима који имају проблема у извршавању те обавезе да се обрате Министарству финансија.

Top