Home >> Друштво,Синдикат,Часопис >> Јубиларне награде и превоз: Крагујевачке колеге упорне

КРАГУЈЕВАЦ

Просветари прете штрајком, дугују им превоз и награде

 

СРБИЈА,15:12, 13.11.2012.

Аутор: Агенција ТАЊУГ

Трошкове превоза и јубиларне награде потражују све 32 основне и средње школе у граду

КРАГУЈЕВАЦ – Због дуговања на име трошкова превоза и за јубиларне награде, Синдикат уније просветних радника Крагујевца најављује генерални штрајк, а градска управа поручује да нема разлога за то, јер ће све обавезе по том основу измирити до краја године.

Трошкове превоза и јубиларне награде потражују све 32 основне и средње школе у граду, од којих је у 15 месецима рачун у блокади због тужби које су запослени поднели.

Због неизмирених дуговања у Другој крагујевачкој гимназији више од месец дана часови трају по 30 минута, а у томе су им се почетком овог месеца придружили и у Првој техничкој школи, јер, како кажу, није испуњено обећање да ће дуговања бити измирена до 1. новембра.

„Уколико градска управа не измири сва дуговања у наредних месец дана, на почетку другог полугодишта ступићемо у генерални штрајк“, изјавио је председник Синдиката уније просветних радника Крагујевца Милан Јевтић.

Наглашавајући да ће коначна одлука о томе бити донета 20. децембра, Јевтић је навео да је реч о неизмиреним дуговањима за протекле три године.

„Имамо и нове трошкове, односно накнаду за превоз и јубиларне награде за ову годину, а ту су и дуговања за грејање школа, због чега сумњамо да ће градска власт, иако обецава, решити нагомиралне проблеме“, рекао је Јевтић.

Члан градског већа за образовање Драгослав Милошевић изјавио је да нема разлога за генерални штрајк зато што ће градска управа до краја године измирити дуговања, која укупно износе око 70 милиона динара.
„За непуних месец дана, односно од када смо са активом директора школа утврдили динамику исплате дуговања, школама смо уплатили око 20 милиона динара“, тврди Милошевић и наглашава да градска управа школама дневно уплаћује по милион и по до два милиона динара.

„До 31. децембра измирићемо све обавезе за трошкове превоза и за јубиларне награде, јер смо обезбедили средства и биће одблокирани рачуни у свих 15 школа“, казао је Милошевић.

 

2Comments

  1. Милан каже:

    Поштовани колега, у Крагујевцу имамо потписани протокол са градоначелником о регулисању права запослених на трошкове превоза… Није примењиван због блокада рачуна, а иначе у њему пише да запослени има право да бира, хоће ли месечну карту или новац у еквивалентном износу… Што у преводу значи, кад се одблокирају рачуни, измириће дугове на основу протокола или следе нове тужбе…Нисам баш сасвим убеђен да ће стварно све да измире до краја децембра, а то значи, 70-так милиона досадашњих дуговања и на основу судских пресуда, плус јубиларне награде за 2012. и плус превоз за 2012, а то износи отприлике 10-так милиона за јубиларне и још 40-так милиона за превоз, значи, нешто мало преко милион евради…одокативно…

  2. Prometej каже:

    Imam dva pitanja. Da li ce, nakon eventualnog izmirenja, grad Kragujevac dozvoliti mogucnost da svi zaposleni biraju da li zele novac ili markicu ili sve ostaje po starom? Kako stoje stvari u Beogradu po tom pitanju?

Top