Home >> ПКУ >> Јубиларне награде: дуг још није исплаћен

  • Форум
  • Коментари су искључени на Јубиларне награде: дуг још није исплаћен

НОВИ САД – Рок за исплату јубиларних награда, који су синдикати поставили Влади и локалним самоуправама, истекао је данас. Министарство просвете је поново позвало градове и општине да испоштују обавезу или да се јаве, уколико им недостаје новац.

Према истраживањима новинара РТВ-а, дуговања просветарима нису још исплаћена свима. Општина Оџаци исплатила је јубиларне  награде за 2011. а динамика исплате јубиларних награда за 2009. 2010. и 2012, одређена је буџетом и договорена са синдикатом. Град Сомбор је такође  у буџету обезбедио средства за ову намену. У Кули до сада нису исплаћиване, али је обезбеђено 15 милиона, каже Жељко Ковач, председник привременог органа. Јубиларне награде просветарима у Панчеву за 2009. и 2010. годину  исплаћене су у новембру и децембру. За то је ребалансом буџета издвојено око 16 милиона динара. Исплаћене су и награде за 2011. годину(у септембру и октобру) тако да је укупно за ове намене издвојено око 22 милиона динара. И у Ковину су просветарима  у новембру  исплаћене јубиларне награде за 2009. и 2010. годину а за 2011. од марта до маја.  Укупно је исплаћено 5,6 милиона динара од тога 4,5 за запослене у основним школама и  1,1  за запослене у средњим школама.

САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ
Министарство просвете и науке позива све градоначелнике и председнике општина да уколико још нису исплатили јубиларне награде просветним радницима за 2009, 2010. и 2011. годину испуне своје обавезе и то учине.
Подсећамо да је Влада Републике Србије кроз предлоге законских решења које је усвојила Народна Скупштина у току прошле године створила правни основ за исплату јубиларних награда просветним радницима за 2009. и 2010. годину (за 2011. годину та обавеза је већ била утврђена законом), као и за повећањем прихода локалних самоуправа. На основу тога локалне самоуправе су повећале своје приходе, чиме су се створили услови за исплату јубиларних награда. Уколико постоје локалне самоуправе чији се приходи нису повећали применом нових законских решења, оне су у обавези да се јаве Министарсву финансија, како би и оне могле испунити своје обавезе у погледу исплате јубиларних награда просветним радницима.

Министарство просвете и науке позива представнике репрезенативних синдиката у просвети да у непосредним разговорима са градоначелницима или председницима општина које још нису исплатиле јубиларне награде, утврде шта је разлог томе и када и како ће тај проблем бити решен тј. јубиларне награде бити исплаћене.
Министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић сматра да друго полугодиште треба да почне на време у свим локалним самоуправама, као и да деца не смеју да трпе последице неспоразума или неодоварајућих одлука локалних самоуправа.

Top