Home >> ПКУ >> Јубиларне награде: Блокиран рачун Прве бг

  • Форум
  • Коментари су искључени на Јубиларне награде: Блокиран рачун Прве бг

Блокиран рачун Прве београдске гимназије, на Светог Саву, школску славу

Било је потребно 5 ипо година суђења да дванаест запослених у Првој београдској гимназији добију извршну пресуду по којој је школа дужна да им исплати  јубиларне награде. То потраживање је настало још далеке 2003, 2004. и 2005. године. Коначно, ове године, на Светог Саву (какве ли симболике!) рачун Прве београдске гимназије је блокиран од стране Народне банке РС због извршне судске пресуде. Директор школе је у међувремену брже-боље испразнио школски рачун, па су „срећни добитници“ принуђени да сачекају још који дан, док на рачун школе „нешто не капне“.

Форум београдских гимназија добио би и све остале потенцијалне спорове (почетком 2006. било их је око 200 у београдским гимназијама), али колеге нису хтеле да туже.

Све колеге и чланове синдиката, а посебно оне малодушне, подсећамо да је Форум београдских гимназија до сада добио 27 спорова (а није изгубио ниједан), а да је широм Србије добијено око 2 000 спорова (није познато да је неки изгубљен). Ипак, држава је на добитку јер многи нису хтели да је туже. Њој се увек исплати да се суди, због недовољне организованости синдиката и „вишка памети“ неких просветних радника, који око себе шире неповерење у све и свашта, не верују ни у шта, а посебно омаловажавају рад синдиката.

Упркос масовним тужбама по целој Србији, које су почеле да пљуште од 2006. године, у следећем периоду јубиларне награде нису исплаћиване редовно. Било је потребно поново водити штрајкове како би локалне самоуправе испуњавале своје обавезе.

С пролећа 2009. Форум београдских гимназија и Форум средњих стручних школа објавили су штрајк градоначелнику Београда (то је онај који дели бесплатне уџбенике иако не мора и који не дâ да се укидају учитељице иако нема деце), зато што је наменски новац за јубиларне награде за 2008. годину (100 милиона динара) потрошио на куповину неких прозора. После једне деценије, то је био први локални београдски штрајк просветних радника против београдске, такође локалне, самоуправе.

Прича о јубиларним наградама овим још није завршена. Прошлогодишњи штрајк просветних радника, најмасовнији у деценији  (учествовало око 80 000 запослених у образовању) завршио се (између осталог) и капитулацијом државних и локалних власти да ће јубиларне награде за 2009, 2010. и 2011. у целој Србији исплатити до краја 2011. године.

Данас, још постоје неке општине у Србији које нису извршиле ову своју обавезу, али иду избори.

Тако, у Београду су јубиларне награде за 2008, 2009, 2010, и 2011. исплаћене, као и у већем делу Србије.

Остаје још Прва београдска гимназија. Њен рачун је блокиран на Светог Саву, школску славу.

Свети Сава нам овим нешто поручује.

Top