Home >> ПКУ >> Јубиларне награде: Београд исплаћен, у Нишу протест

  • Форум
  • Коментари су искључени на Јубиларне награде: Београд исплаћен, у Нишу протест

Ипак тужбе!
На састанку Градског одбора Синдиката просветних радника Ниша 15.12.2011. донета је одлука да се због проблема са јубиларним наградама упуте тужбе и да се организује протестни скуп испред градоначелниковог кабинета.

Пошто смо стрпљиво чекали око три месеца да се разреши енигма када ће се исплатити јубиларне награде – да ли је локална самоуправа добила новац или тек треба да добије и да ли ће уопште добити пошто су један део новца ненаменски потрошили – решили смо да ствар убрзамо. Неодговорност надлежних служби око испуњавања обавеза коштаће, нажалост, грађане Србије приличну своту новца који ће отићи на судске трошкове. Због тога нишку локалну самоуправу и градоначелника као њеног репрезента треба јавно обавестити о њиховој одговорности за насталу ситуацију. На скупу испред кабинета градоначелника, захвалићемо се одговору на нашу молбу да се састанемо, у коме градоначеник каже како се они труде да реше проблем, и истићи колико ће њихово „решавање“ проблема коштати. Питаћемо зашто се новцем за јубиларне награде за 2011. годину плаћало грејање и други трошкови школа, односно где је новац који је био за то намењен. Што се тиче тужби, СПРН ће у име својих чланова који су остварили право на јубиларну награду поднети тужбе преко ангажованог адвоката. За судску тужбу, уз личне податке треба потписати пуномоћје адвокату (код председника синдиката своје школе) и приложити решење о остварењу права на јубиларну награду.

Председник СПРН Братислав Арсић

У четвртак 22.12.2011. у 13 часова чланови Синдиката просветних радника Ниша долазе у посету градоначелнику са питањима:

Зашто је Ниш један од ретких градова који није почео исплату јубиларних награда просветним радницима ?

Ко је одговоран што су паре за ту намену за 2011.г. ненаменски потрошене па  вероватно због тога и нема трансфера за награде из 2009-е и 2010-е године ?

Да ли је локална самоуправа израчунала колико ће неодговорност оличена у судским тужбама које ћемо поднети коштати грађане ?

Крај године је за десет дана, када истиче последњи рок да локалне самоуправе испуне обавезе које је министар просвете гарантовао својим потписом на Споразуму закљученим са репрезентативним синдикатима 1.4.2011. године.
Пребацивање тих обавеза на локалну самоуправу, које тврде да им за то нису обезбедили средства из Републике, додатно је револтирало запослене у просвети.

Тешко је објаснити да су у Београду и неким мањим градовима јубиларне награде исплаћене , а да у великим центрима попут Ниша, Крагујевца, Крушевца, Краљева, Чачка, Ваљева, Шапца, и Новог Сада  нема средстава за ове намене, па се просветарима нуди ново одлагање за 2012. годину.

Top