Home >> Синдикат >> Још три синдиката здравства најавила штрајк

  • Форум
  • Коментари су искључени на Још три синдиката здравства најавила штрајк

Чланови Новог синдиката здравства Србије и Синдиката здравства Слога сутра ће организовати једносатни штрајк упозорења незадовољни стањем у здравственом систему Србије и материјалним положајем запослених, док ће чланови Гранског синдиката здравства и социјалне заштите Србије Асоцијације слободних и независних синдиката 3. маја ступити у генерални штрајк.

Председник Новог синдиката здравства Србије Живорад Мркић изјавио је на конференцији да ће чланови тог синдиката сутра у периоду од 11 до 12 сати одржати штрајк упозорења у здравственим установама у којима раде, а да ће 1. маја организовати протест. Тај синдикат, како је казао, има чланство у 62 здравствене установе у Србији.

Мркић је казао да ће чланови тог синдиката, ако не отпочну преговори у циљу решавања проблема здравствених радника, радикализовати штрајк после 1. маја и прецизирао да тај синдикат тражи од Министарства здравља хитно отпочињање преговора, потписивање колективних уговора код послодавца, као и одлагање Уредбе о корективном коефицијенту која, како је казао, предвиђа умањење зарада у здравству.

Мркић је рекао да је „здравство Србије доведено до руба пропасти“ и да је дошло до смањења права пацијената и изразио бојазан да се у наредном периоду може десити да пацијенти буду ускраћени за услугу и да ће моћи да се лече само они који имају новца.

Мркић је навео да је лоше и то што је дошло до одлива стручних кадрова и да у Србији недостају радиолози, кардиохирурзи, анестезиолози, али и медицинске сестре.Он је критиковао рад министра здравља Зорана Станковића указујући да „по питању спречавања корупције није ништа урађено“.

Мркић је казао да је плата запослених у здравству последњи пут повећана 2008. године и додао да је „проблематично и то шсто се не гледа стручност и професионалност, већ се запошљава и на основу партијске линије“.

Према његовим речима, једночасовни штрајк упозрења неће битније омести рад у здравственим установама, указавши да ће се у току сутрашњег штрајка упозорења представници та два синдиката окупити испред Управне зграде Клиничког центра Србије, а да ће остали чланови синдиката штрајковати у својим здравственим установама.

Представник синдиката здравства Слога Жељко Веселиновић позвао грађане да подрже здравствене раднике у штрајку и указао да чланова синдиката Слога има у 24 здравствене установе.

Веселиновић је указао да су чланови тог синдиката такође незадовољни предложеном уредбом о корективном коефицијенту, као и реформама у здравственом систему.

Још један синдикат здравства најављује штрајк од 3. маја

Чланови Гранског синдиката здравства и социјалне заштите Србије Асоцијације слободних и независних синдиката најавили су да ће од 3. маја ступити у генерални штрајк, уз поштовање минимума процеса рада, уколико се не почне са решавањем проблема запослених у здравству на које указују синдикати, речено је данас на конференцији за новинаре.

Председник Гранског синдиката Слободан Ђурић рекао је да су представници тог синдиката незадовољни Уредбом о корективном коефицијенту, која, како је казао, предвиђа смањење плата здравствених радника за 10 одсто.Он сматра да је проблематично то што није дефинисано на који начин ће се одредити ко је испунио норму да прими плату у пуном износу.

Ђурић је казао да су представници тог синдиката незадовољни и због тога што повећања плата у здравству није било од 2008. године и да би било добро да минимална плата буде у висини просечне потрошачке корпе. Како је казао, неопходно је и да се потпишу колективни уговори којима би били прецизирани сви услови рада и све обевезе запослених и послодаваца.

На конференцији је речено да би било добро да се што пре организује састанак представника министарства здравља и синдиката у циљу решавања проблема запослених у здравству.

Он је упозорио да ће штрајк синдиката запослених у здравству добити и шире размере будући да су неки већ ступили у штрајк, а неки су најавили да ће у штрајк ступити наредних дана.

(Tанјуг)

Top