Home >> Упис >> Четвртина места у ИТ одељењима остала непопуњена

  • Форум
  • Коментари су искључени на Четвртина места у ИТ одељењима остала непопуњена
Четвртина места у ИТ одељењима остала непопуњена

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас да је мала матура урађена на нивоу ранијих година и да је математика урађена за нијансу боље, као и да су боље пролазили они ученици коју су више учили.

Београдске гимназије, са изузетком гимназијa у Лазаревцу, Младеновцу и Гроцкој, за разлику од неких претходних година, попуниле су сва места у првом уписном кругу. И ове године најпопуларнија међу свршеним основцима била је Трећа београдска гимназија, док је најмањи број поена био потребан ученицима који су уписивали Седму, Осму и Дванаесту београдску гимназију, као и за гимназије које се налазе у Младеновцу, Лазаревцу, Обреновцу и Гроцкој.

Када је реч о специјализованим одељењима за талентоване ученике, у изјави за телевизију Пинк, министар Шарчевић се осврнуо на упис ученика у ИТ одељења, истакавши да „шта год ко мислио“ за ИТ смерове у гимназијама влада велико интересовање. Ипак, остаје нејасно да ли је министар намерно омануо са ово изјавом у покушају да оправда поплаву стручних ИТ одељења или само није добро информисан јер га званични подаци са сајта Упис у средње школе Србије демантују. Упркос снажној кампањи у којој су ученици позивани да упишу овај смер, на основу анализе података који се налазе на сајту јасно се може утврдити да је једна четвртина места у овим одељењима непопуњена. Тако је од 60 одељења остало непопуњено 22, односно од око 1.200 ученика, колико је конкурсом планирано да се упише у ова одељења, око 300 места је остало слободно. Још лошије је слика у стручним одељењима за школовање ученика талентованих за физику,  где је од 60 ученика, колико је конкурсом било планирано на нивоу државе, уписано тек 39. Доста „успешнија“ су била стручна одељења за талентоване ученике за биологију и хемију. Овај смер уписало је 89 ученика на нивоу читаве државе, једино је слобнодних места остало у Осмој београдској гимназији и то 11.

Неопходан број поена за упис свих београдских гимназија можете видети кликом овде

 

 

Top