Home >> ПКУ,Синдикат >> Извештај са састанка Радне подгрупе ШУ Београд

srps 123

 

Дaнас, 22. септембра 2015. године, одржан је састанак Радне подгрупе за праћење ангажовања запослених у установама образовања и васпитања на територији Школске управе Београд.

Састанак је започео изношењем података о тренутном стању на листама технолошких вишкова и слободних радних места.

 

Директори и даље чувају „своја“ радна места

 

Интересантно је (у поређењу са претходним пресеком), да су листе технолошких вишкова наставног особља смањене, а листе ненаставног особља увећане, што је проузроковано лоше урађеним правилницима о финансирању установа које обављају делатност основног и средњег образовања и васпитања. Још је интересантније да су листе слободних места увећане, што показује да поједини директори  нису  одмах схватили упозорења надлежног министарства да морају приказати сва слободна места у школама и да су их схватили тек у „другом кругу“, а неки ни тада. Многи директори и даље „чувају своје радно место“ у другом и трећем мандату „за сваки случај“, ако некада одлуче да се врате „својим коренима“.

Оно, што је за рубрику „Веровали или не“, је да су за то време други људи примљени на одређено време. Како другачије оценити такве директоре, него као бахате и безобзирне.

 

Шаљите пријаве о нерегуларностима!

 

На мејл адресе чланова Радне подгрупе стигло је много примедби о  неправилностима у школама, па ће у многе београдске школе, по хитном поступку, бити упућене просветне инспекције. За почетак, тринаест београдских школа ће бити подвргнуто инспекцијском надзору, а у три школе ће се проверити пријаве.

У складу са  препоруком начелника ШУ за Београд г. Милана Јоксимовића да се о свим нерегуларностима извеси МПНТР, позивамо све наше чланове колеге да нам јаве о свим пропустима у раду својих директора (са аргументацијом – наравно).

Чланови Радне подгупе – представници репрезентативних синдиката у образовању су мишљења да све нерегуларности у раду треба адекватно санкционисати према постојећим законским одредбама, што ће бити утврђено на нивоу свих школских управа у Републици Србији.

 

Сњежана Павловић

Члан Радне подгрупе за ШУ Београд

 

 

9Comments

 1. DANIJELA каже:

  Zdravo svima! Treba mi pomoc. Radim u skoli 10 godina sa svega 4 casa na neodredjeno. Od samog pocetka imam te casove, ponekad zamene porodilje i kad se vrate ostajem sa svega 4. Zbog rodjackih i stranackih zaposljavanja nisam mogla da nadjem jos koji cas. Imam 2 dece, suprug nigde ne radi. Da li je moguce da me preuzme neki direktor u Srbiji posto se vodim kao radnik sa liste br.2(radnik sa nepunim radnim vremenom)nisam tehnoloski visak. Sa Kosova sam. Znacila bi mi bilo kakva informacija.

  • admin каже:

   Нажалост, за Вас није добра ситуација, а могућност је на дугом штапу. На основу садашњег ПКУ, Вама се може допунити норма у другој школи било где у Србији, али за сада се врши попуна у оквиру једне ШУ, па морате да чекате. Затим ћете и Ви имати могућност да Вам неко допуни норму, али се поставља питање како ћете путовати из града у град, јер ћете имати и своја редовна 4 часа на Косову. Додуше, Ви тада можете напустити та 4 часа и преселити се негде. Иза тога, пружа Вам се могућност допуне, нпр. идуће године. Наш савет је да, када се стекне могућност, шаљете директорима школа по целој Србији (који су пријавили слободно радно место за Ваш предмет) своје захтеве за допуну радног времена (са повратницом). Када се тога буде накупило, обратите се Министарству просвете и Синдикату радника у просвети Србије. Тешко, зар не?

  • DANIJELA каже:

   Au, sami ste rekli ,,nije dobra situacija,,. Muke. Na Kosovu sam rodjena, odrasla, udala…. ali na Kosovu nema zivota, perspektive, buducnosti. Male sredine se tiho iseljavaju i ljudi teze za ,,boljim zivoto,,. Mnogi ce reci, Srbija svakako nije ,,to,, mesto, ali je masto sa SLOBODOM, otvorenim nebom, ,,bez zacaranog kruga,, sto bi rekao Crnjanski. Mnogi pricaju, pisu, osudjuju ,,vi primate ogromne plate,,. Plata na Kosovu je 60 000 ali gubi se na duhovnom, urbanom, psiholoskom planu…. Svakog jutra se budite sa zebnjom i strahom za svoju decu, gde rastu? Gde ih ukorenjujete? Cemu to? Nije sve u novcu. ,,Mogucnost na dugom stapu,, sta vam govori podatak da sam diplomirala 2007. 2011. dobila resenje za 4 casa i posle 10 godina rada, nista. Suprug nigde ne radi, zivimo u iznajmljenom stanu, moj posao visi o koncu. Dosad me vodio patriotski duh, elan i snaga a sad je sve to nestalo.Kad bih nasla 4 casa gore napustili bi Kosovo, i ja bih napustila ovih 4 casa. Ali, ne znam da li bi se ijedan direktor opozvao na preuzimanje, tj. da ja insinuiram na preuzimanje? Mozda, bi me odbacili zbog toga sto nisam iz nihovog okruga
   i da li bi tada bili u pravu? Ako ja posaljem dopis (zahtev za dopunu radnog vremena) sta znaci to ,,sa povratnicom,, . Pretpostavljam da trazim od ,,tog,, poslodavca odgovr, je l da? Neizmerno Vam hvala na poruci.Uf! Mnooogo tesko.

 2. admin каже:

  Одговор г.Профи (који је очигледно директор): Има истине у Вашој примедби у вези бодовања директора, али је ситуација сада промењена, јер директори иначе сада морају НА ДНЕВНОМ НИВОУ да пријављује промене у потребама и вишковима.Самим тим, бодовање се може вршити када год то директор школе затражи од комисије. Тиме је повећана шанса да развлашћени директор школе искористи своја права из ПКУ која му припадају.
  Што се тиче питања колега који одбијају поједине понуде, синдикати нису имали нити времена нити енергије да и овај посао заврше, уместо МинПро. Ваљда је од синдиката довољно што се успело на проширењу могућности приликом преузимања. Према томе, адреса на коју треба да упутите ову оправдану примедбу је МинПро. Идите код свог руководиоца ШУ, па му изложите проблем који сте уочили. Потрошите своје слободно време на то. Нека и директори школа раде нешто на унапређењу ових ствари, а не само синдикати!

  • Profa каже:

   Sa vama se ne vredi raspravljati (gde piše za to bodovanje u sred školske godine, osim ako CENUS ne prodje?), stvari okrenete uvek kako vama odgovaraju i počinjete prozivku i onda su vam kolege koje glasno razmišljaju problem, a ne oni koji su sve zakuvali.
   Pozdrav i sve najbolje.

 3. Profa каже:

  Ispade da su nam svi direktori problem, a da nam nikada nisu ni bile kolege!? Pa šta ako neko i čuva radno mesto? Jedino se u prosveti ne čuva radno mesto direktoru, šta će on ako posle mandata izgubi posao,a bio je OK i kao direktor? Na biro? I na taj način neke i teramo da večno budu direktori i da čuvaju fotelju kao glavu! Stvarno mi ništa nije jasno. Naš dirkektor danima šalje pozive za radna mesta i niko ne dolazi i sve je redovno prijavio i šta sad? Pojedini od nas iako su tehnološki viškovi biraju gde će da rade i to se mora takodje javno reći. A i treba se i boriti da se i ljudima, koji su u nekim slučajevima i prihvatli na insistiranje kolektiva direktorsko mesto, da se i njima sačuva mesto, jer 20% na platu u mnogim školama van Beograda nije primamljivo za direktovanje jer tamo je to čist mazohizam, radite u školama u kojima je sve na ivici raspada, a novca nigde nema!

  • admin каже:

   „Па шта ако неко и чува радно место?“
   Ова реченица је недопустива, из разлога што је чување радног места (од другог мандата) НЕЗАКОНИТО!
   „На биро?“
   Ово је нетачно. Директор се, после истека мандата, враћа на своје радно место. Пошто је оно попуњено, врши се бодовање. После бодовања, последњи губи своју норму. Неће то бити ваљда бивши директор, који је био бар два мандата? Он има најмање 13 година радног стажа (уколико је са само 5 година стажа постао први пут директор). А и ако баш он буде последњи на листи, то је по закону једнак критеријум за све запослене.
   Нећете ваљда да нам кажете да је директор на „своје“ радно место примио некога ко има више бодова од њега???????????? Не шалите се са нама!

  • Profa каже:

   Ово што кажете није тачно, директор се бодује само ако му мандат истекне у августу, а у осталим случајевима постаје технолошки вишак, осим ако не да оставку у августу.
   И још једном, шта је са колегама који бирају где ће да раде, зашто и даље остају на листи? Разумем да од 3-4 места изаберу једно, али и то им није довољно него траже 100м од куће или не могу да се муче у 2-3 школе!?

 4. Драган каже:

  Какав циркус. Нека Министарство просвете покаже ажурност какву је испољило када су нам одузели део зараде због учешћа у штрајку.

Top