Home >> Образовање >> Издавачима забрањено поклањање уџбеника

 korupcija

 

Министарство просвете упозорило директоре да не доводе у питање своју позицију

 

Поједини издавачи нудили су школама на поклон уџбенике за ђаке првог разреда, под условом да се учитељи определе за њихова издања за други, трећи и четврти разред. Након пријаве просветној инспекцији, Министарство је упозорило директоре школа да не примају поклоне и донације издавачких кућа, јер је то по закону забрањено. У Удружењу издавача уџбеника и учила Србије кажу да је реч о покушају само једне издавачке куће који је правовременом реакцијом спречен и да се то више не дешава.

У допису упућеном директорима Министарство подсећа да одлуку о избору уџбеника доноси наставничко веће на предлог стручних већа појединих предмета, односно актива учитеља и уз сагласност савета родитеља сваке школе. Уколико се избор уџбеника не спроведе по закону, односно ако школа и наставници приме поклон или донацију издавача, предвиђене су казне од 100.000 до милион динара.

“Непоштена тржишна утакмица је забрањена. Немојте доводити у питање своју позицију. Немојте дозволити да доведу у такву позицију ваше колеге, председнике актива учитеља и утицајне учитеље на које врше притисак и путем обећања новчаних награда, јер могу остати без посла. Немојте дозволити да врше притисак на чланове савета родитеља, што се у неким школама већ дешава. И то је већ пријављено надлежним инспекцијама и надлежном министарству”, наводи се у допису Министарства просвете.

У том министарству нису желели да открију који издавачи су нудили на поклон књиге за прваке, напомињући да имена неће јавно износити, али да ће реаговати на сваку пријаву која стигне до инспекције и школских управа.

– То је био некоректан покушај једне издавачке куће који је заустављен и такве ствари се више не дешавају. Ако неко нуди на поклон уџбенике за први разред, под условом да се његова издања користе и у другом, трећем и четвртом, то није никакав поклон већ као да сте дали рабат од 25 одсто. Такво условљавање је противзаконито, јер учитељи имају право избора, не морају сви од првог до четвртог разреда да раде по уџбеницима истог издавача – напомиње Гордана Кнежевић Орлић, председница Скупштине Удружења издавача уџбеника, наставних средстава и учила Србије.

Извор: danas.rs

Top