Home >> Екскурзије >> Из „Политике“: Екскурзије – мишљења

Како да екскурзије буду и образовне и опуштајуће – Бранислав Радивојша

Практични савети за срећан пут

Ђаци воле екскурзије: кажу да од целог школовања најдуже памте управо ове ,,проводе генерације.

У земљи чије су стотине грађана на барикадама, док хиљаде добијају отказе с посла, ђачке екскурзије свакако не спадају у ред приоритетних друштвених, па ни породичних брига. О њима се и у породици прича неколико дана пред пут, неколико дана после и – готово…

…Истине ради, проблеми са алкохолом, дискотекама и слични утицали су и на то да неки наставници поставе легитимно питање карактера и смисла овако организованих екскурзија. Ови наставници, уједно и представници синдиката, кажу да се овако организовани ђачки проводи ни по чему не разликују од обичних туристичких путовања. Такве екскурзије би се могле организовати и за време распуста, јер неки наставници воде децу на море, али не у оквиру школских обавеза. Ови противници садашњих екскурзија указују и на истицање ,,квалитетног хотелског смештаја“ као једног од показатеља ,,изгубљеног смисла” ђачких екскурзија. То не само да поскупљује пут него децу претвара у обичне туристичке конзументе.

Опширније…

Како да екскурзије буду и образовне и опуштајуће– Јованка Чубрило

Педијатар са матурантима

Тражим да се пре уласка у аутобусе из ранаца изваде жестока пића

…Наша деца не схватају да су амбасадори своје земље свуда у свету. Да је цео нормалан свет згрожен кад наша малолетна деца пију и глуваре до поноћи. Назовимо ствари правим именом. Алкохол не опушта, нити образује, само изазива агресију. Све док се не регулише алкохолизам наше деце екскурзије немају сврху. Сви дигнимо глас против тога. Деца не уче из прича,већ из примера. Држава је крива највише, а само делимично родитељи који не могу ништа против радног времена кафића и точења пића малолетницима у нашој Србији. Гледајмо стварност, а не оно што је прописано. Наша православна црква нека још једном својим верницима објасни да је неумереност у пићу смртни грех.

Ја ово испричах и спасих душу своју.

Опширније…

*Педијатар пулмолог, болница Ужице

 

Како да екскурзије буду и образовне и опуштајуће – Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија

Чему хиљаде пређених километара за неколико дана

Кад ђаци обиђу цркву Светог Петра у Риму, школски одбор састави извештај да је циљ екскурзије испуњен што је, наравно, нетачно.
Форум (синдикат) београдских гимназија се бори за бољу гимназију, а део те борбе је и решавање проблема екскурзија. Ми смо против данашњих овако организованих екскурзија, а пре свега против путовања у иностранство, иако су она готово уобичајена још од 1996/97. године. Тада је после санкција исказана жеља да део промена у друштву буду и екскурзије младих у иностранство. Као синдикат запослених у гимназијама, ми од 2001. предлажемо да се те екскурзије укину.

Зашто? Зато што овако организоване не одговарају циљевима који су пред њих постављени.

Опширније…

Како да екскурзије буду и образовне и опуштајуће – Снежана Симић

Италијански професори као истински чувари

Недавном реформом школства у Италији су укинуте скромне дневнице (у износу нижем од 10 евра) за наставно особље

…што је овај вид организованих колективних путовања постао прескуп за истањене буџете италијанских породица. Средњошколци, у просеку, треба да издвоје око 400 евра, суму која у садашњим условима има све шансе да допринесе стварању дискриминације међу ученицима. Мада су неке школе формирале фондове у циљу субвенционисања оних који нису у стању да плате трошкове путовања (постоје и случајеви где наставници дају новац уместо ученика који нису у могућности да испуне новчане обавезе), овај до сада за генерације ученика незаборавни ритуал напуштања школских клупа пред ризиком је да нестане. У многим школама пријаве не достижу неопходну двотрећинску већину квоте, те су многа одељења принуђена да одустану од путовања.

Када се овоме дода чињеница да је недавном реформом школства дошло и до укидања скромних дневница (у износу нижем од 10 евра) за наставно особље, не чуди што су многе средње школе, подстакнуте протестом професора против резова у области образовања (у висини од осам милијарди евра), током ове године одустале чак и од једнодневних излета. У циљу смањења трошкова, неке школе се, уместо „класичних” екскурзија, опредељују за јефтинији вид путовања: краткотрајни боравак ученика у иностранству у оквиру културне размене са „братским” школама у другим државама.

Ово масовно одустајање завило је у црно туристичке агенције и хотелијере који, захваћени колективном паником због огромног регистрованог губитка (пад промета у односу на прошлу годину је 35 одсто), новонасталу ситуацију у хору проглашавају катастрофалном.

Опширније…

Како да екскурзије буду и образовне и опуштајуће – Радоје Арсенић, дописник „Политике“ из Загреба

 

Држава стимулише путовања у земљи

Матурантске екскурзије у Хрватској постале су један од начина показивања друштвеног положаја, што све теже могу да прате осиромашени слојеви грађана

Загреб – Дуже време у Хрватској се уобичајило да се матурска путовања спроводе у иностранству. Најчешћа дестинација је Шпанија с ноћним проводима у тамошњим морским летовалиштима, неки путују и до Прага с његовим чувеним историјским језгрима, а неки се отискују и до далеког Туниса с јахањима на пустињским камилама и купањем у Средоземном мору.

Опширније…

 

Како да екскурзије буду и образовне и опуштајуће – Велимир Тмушић, начелник инспекцијских послова у Министарству просвете и науке

Tешко је на путовањима све предвидети

У изради правилника о екскурзијама учествовало је шест министарстава

Mинистарство просвете је 2006. године донело правилник о екскурзијама и настави у природи. У изради правилника учествовали су представници шест министарстава, удружења просветних радника и школа. Правилник је досад три пута мењан.

Овим документом је уређена комплетна процедура у вези са екскурзијама – од начина планирања до реализације. У доношењу одлука о екскурзијама учествују и родитељи јер они дају сагласност на путовање своје деце, а и финансирају их.

Опширније…

 

Како да екскурзије буду и образовне и опуштајуће – Сенка Д. Павловић, туристички водич

Cврха путовања за ђаке је: провод

Из водичког ћошета: екскурзије треба да буду образовно-забавног карактера

Ђачке екскурзије сви једва чекају, свако из својих разлога. Ђаци зато што се за њих спремају и по неколико месеци унапред, њихови родитељи, који до тада стратешки чувају своје новчанике, након екскурзије могу да предахну, а наставници, који стрепе помишљајући да ће сена истим само најгоре издешавати, једва чекају да се екскурзија заврши и да децу врате живу и здраву кући. А шта је са водичима?

Опширније…

 

 

 

Како да екскурзије буду и образовне и опуштајуће – Вукан Марковић, ученик 3-ћег разреда гимназије

И наши родитељи се радо сећају својих путовања

Саставни део екскурзија је и то да неки наставници иду по собама и наравно уживају у томе да јуре децу. Било би нам мање занимљиво да није и тога

Били смо на екскурзији у Грчкој, почетком октобра. Били смо осам дана. Матуранти су били у Италији седам дана.

У Грчкој смо обишли Делфе, Атину, Пелопонез, Епидаурус, Микену, Олимпију, ишли смо на Крф, на Метеоре, у Паралију, Солун… Било је напорно. Трећи разред је претходних година ишао у Чешку. Наша екскурзија је коштала 420 евра. У принципу, цене екскурзија су за родитеље велики проблем. Јер екскурзија за другу годину три дана у Суботици је 150 евра. Мада смо ми били смештени у добрим хотелима, имали смо доручак и вечеру, понекад и ручак.

Опширније…

 

 

Top