Home >> Образовање,Слајдер >> Истраживање Форума београдских гимназија о задовољству, квалитету и проблемима онлајн наставе
Истраживање Форума београдских гимназија о задовољству, квалитету и проблемима онлајн наставе

Форум београдских гимназија одржао је конференцију за медије на којој је представио резултате истраживања о задовољству, квалитету и проблемима онлајн наставе. О

Форум београдских гимназија одржао је конференцију за штампу поводом почетка нове школске године на којој је анализирано истраживање о задовољству, квалитету и проблемима у условима комбиноване и онлајн наставе. Анкетирано је више од 1.300 наставника, ученика и родитеља и заједнички став свих анкетираних је да је неопходно унапредити онлајн наставу како би ученици били изједначени у праву на образовање и како би квалитет наставе био подигнут на виши ниво.

Суочени са чињеницом да од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја нисмо препознати као релевантан партнер, који би могао допринети процесу побољшања наставе у условима короне, Форум београдских гимназија одлучио се да спроведе истраживање које надлежнима у Министарству просвете очигледно није пало на памет да ураде. Сврха истраживања било је прикупљање информција од наставника, ученика и родитеља о задовољству комбинованом и онлајн наставом и давање мишљења како превазићи проблеме који су се јављали током прошле и претпрошле школске године.

Након анкете суочили смо се са чињеницом да се преко 40% анкетираних ученика осећа депресивно и анксиозно због неодласка у школу, да је скоро 70% ученика фрустрирано, а чак 72% ученика квалитет знања које су понели из претходне школске године оцењује као лош. Једнако је забрињавајући податак да више од 70% наставника није успело да реализује оно што је било планирано, а чак 41% наставника није успело да испуни смернице Министарства просвете о редуковању градива од 20% па су у том смислу обрадили мање од 80%. И ученици и наставници су сагласни да су претходне школске године били додатно оптерећени у односу на регуларне школске године.

Имајући све наведено у виду, Форум београдских гимназија надлежнима у Министарству просвете и Влади Републике Србије предлаже следећа решења за која сматрамо да у кратком року могу бити имплементирана, као и да могу повећати квалитет наставе и смањити анскиозност код ученика и наставника:

  • Хитно опремање школа компјутерским камерама и микрофонима у циљу преноса часова уживо. Полазећи од чињенице да је, због увођења ес дневника, у више од 80% школа (према подацима из Министарства просвете чак 95%) обезбеђен интеренет, сматрамо да би велики број школа у кратком року захваљујући набавци камера могао да омогући ученицима пренос часа уживо (тзв. лајв стрим)
  • Ревидирање програма и прецизно дефинисање градива које је могуће прескочити како би се избегло произвољно прескакање градива од стране наставника, што би касније могло да се одрази на резултате завршних и пријемних испита
  • За основне школе предлажемо увођење додатног часа из предмета који се полажу на завршном испиту уз надокнаду наставницима који би држали наставу на тим часовима, а у циљу надокнаде изгубљеног градива из претходне школске године.

Форум београдских гимназија је убеђен да би дати предлози у одређеној мери унапредили квалитет наставе и постигнућа ученика. Имајући то у виду очекујемо од Министарства просвете да се у кратком року изјасни по датим предлозима и да их реализује.

Снимак конференције погледајте кликом овде.

Податке из истраживања можете преузети кликом овде

One Comment

  1. Profa каже:

    Vi ste sramota za prosvetu! Ni jednu reč o platama da kažete, BRUKA!!!

Top