Home >> Друштво,Образовање >> Има ли перспективе за просветаре?

ima li

 

Има ли перспективе за просветаре?

 

 НОВИ САД – По подацима сајта Infoplate.rs, просечна плата професора у Србији износи око 44 хиљаде динара, док је у земљама региона просечна плата много већа. Према истом извору, месечна зарада професора у Босни и Херецеговини је око 100 хиљада бруто зараде, док у Хрватској износи дупло више, приближно 220 хиљада. Просветни радници штрајкују више од деценије, а ни ова година није изузетак. Циљ актуелног штрајка упозорења је да се поправи положај запослених у просвети, који је изузетно низак.Професори у Србији више од деценије штрајкују због малих плата и лошег односа државе ка просветним радницима. Да је стање у просвети лоше, потврдио је и председник просветног синдикат „Независност“ Томислав Живановић који каже како стање у просвети назадује годинама.

„То је, у ствари, вишедеценијски однос државе према просветним радницима. Сви они који студирају треба да се запитају хоће ли бити уопште посла за њих, јер наталитет опада. Такође, да се запитају колико су они битни у овом друштву које је огрезло у систему непостојања квалитета,“ рекао је Живановић и додао да Србија ни дан данас нема усвојен национални оквир квалификација.

На питање да ли сматра да ће штрајк икада уродити плодом, наш саговорник каже како је потребно много година да би се образовни систем у Србији променио на боље.

„Ако би био оптимистичан рекао бих најмање 10 година, да сам песимиста рекао бих дуже од две деценије.“ закључио је Живановић.

Будућност студената који ће једног дана постати професори, неизвесна је. Како тврди студенткиња са одсека за Српски језик и лингвистику Милица Рабреновић, будућа плата је не брине, већ да ли ће уопште наћи посао у просвети.

„Више ме брине да ли ћу уопште имати посла, мислим да бих била задовољна са тим новцем који они добијају. Мислим да треба бити захвалан што уопште имаш посао,“ каже Милица.

Према њеним речима, проблем просветних радника у Србији већи је од самог питања плата и потребно је системско решавање образовног система.

„Сада кад видим какво је стање, мислим да нема места за више просветних радника, чак бих и то променила, да држава види која су радна места непокривена и онда да усмери ђаке да завршавају школе за које има места на тржишту рада,“ изјавила је будућа професорица српског језика.

Милица омладини ипак не би препоручила своју професију. Како каже занимање професора у Србији је изгубило перспективу, а ни алтернативна запослења дипломираног лингвисте нажалост не пружају спас.

По последњим статистикама Националне службе за запошљавање чак 15 хиљада наставника професора и васпитача чека на запослење. Ипак, годишње се на Новосадском универзитету упише око хиљаду студената који ће након завршетка студија постати дипломирани професори.


Извор: РТВ

One Comment

  1. Драган каже:

    Образовање је у запећку зато што западу не требају школовани људи са ових простора.

Top