Home >> Друштво,Скандали >> Афера „индекс“ брука српског правосуђа

  • Коментари су искључени на Афера „индекс“ брука српског правосуђа
Афера „индекс“ брука српског правосуђа

Највећа корупционашка афера у просвети никад није завршена

Наставак главног претреса на суђењу професорима и студентима Правног факултета у Крагујевцу пред Вишим судом у Смедереву заказан је за 13.септембар. До одлагања последњег рочишта, заказаног за 7. септембар, дошло је због немогућности тужилаштва да у кратком року достави суду тражену документацију, па ће нови циклус од 17. суђења трајати до 26. октобра.

Актери напредовали

Актери највеће корупционашке афере не само да до данас нису дочекали првостепену пресуду већ су махом потпуно релаксирано наставили своје академске каријере. Неки су и значајно напредовали.

Суђење у том предмету почело је 1. децембра 2008. године. Један од најгломазнијих поступака у историји српског правосуђа обухватио је чак 88 професора и студената, оптужених за давање и примање мита, односно „купопродају“ испита. Две године касније, суђење, које је већ било у завршном стадијуму, враћено је на почетак због реформе правосуђа и промене поротника. Исто се поновило и тачно пет година касније: поротницима је поново истекао мандат, а неки су се и разболели. Разбољевања и смрти било је и међу оптуженима: преминуо је, између осталог, и некадашњи декан Правног факултета Мирољуб Симић, један од главних окривљених у „индексу“.

indeks2Најпознатије име међу оптуженима свакако је био Оливер Антић, тада професор на Правном факултету у Београду, некадашњи саветник председника Србије, данас амбасадор Србије у Португалу. Процес против њега је раздвојен и пребачен пред београдског тужиоца, који је касније одустао од гоњења.

Убрзо застарева

Како то често бива у српском правосуђу, ускоро ће почети да се дешавају и апсолутне застарелости поступка за бројне учеснике „индекса“.

Наиме, сви окривљени којима је запрећена казна до пет година затвора, са истеком десете године суђења биће правоснажно слободни. На тај начин одговорност ће избећи десетине окривљених.

(„Блиц“)

 

Top