Home >> Друштво,Образовање >> Има ли корупције при избору уџбеника?

tatjana babic

 

Агенција испитује има ли корупције при избору уџбеника

 

Који су ризици корупције?

 
(„Блиц“:) Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић изјавила је да у Закону о уџбеницима нису сасвим јасне одредбе о критеријумима за избор уџбеника, а да ће формирана Радна група анализирати имплементацију закона и дефинисати који су ризици корупције у поступку избора уџбеника.

„Управо то ћемо да анализирамо. Сасвим је сигурно да има појединих одредби које могу да се унапреде. Нису сасвим јасни критеријуми у поступку избора уџбеника, на пример. Има још одредби које би требало да се побољшају, али је кључни проблем да одредбе које су добре да се примењују“, казала је Татјана Бабић за РТС. Она је оценила да је овај закон бољи од претходног.

Татјана Бабић је казала да је на састанку одржаном у уторак, 12. априла, закључено да је потребно формирати експертску Радну групу која ће анализирати имплементацију закона, дефинисати који су ризици корупције у поступку избора уџбеника и предложити решења која су применљива у Србији.
„То значи да треба да пронађемо најбоља решења за нашу земљу. У каснијим фазама, по потреби ће у рад радне групе бити укључени и полиција и тужилаштво“, навела је она и додала да је састанак организован на иницијативу Агенције за борбу против корупције, која је проценила да је реч о „ствари од прворазредног националног значаја“.

 

Наставници нису корумпирани

 

Представници синдиката оценили су да наставници не могу бити извор корупције када је реч о поступку избора уџбеника.

Све док мислимо да је извор корупције наставник који изабере ову или ону књигу, на споредном смо колосеку. Прво смо дозволили да учитељ бира. Да искористи своје знање и искуство у избору, а онда смо га, по ко зна који пут понизили.

За прваке осам буквара, за средњошколце књиге из 1970.

Нико до сада није аргументовано показао да су било која колегиница или колега криви за хаос у свету уџбеника. Постоји осам буквара за први разред! Како за то може бити крив онај ко ради с децом. Међутим, скандалозно је и то што недостају уџбеници и приручници за око 900 предмета за средње стручне школе.

Изгледа да су уџбеници постали прве жртве либерализације образовања. Тамо где нема зараде, нема ни уџбеника. Ко још о томе брине? Знамо да је најстарија књига која се, као, користи у средњим стручним школама из 1970. године. Треба ли ово коментарисати?

Министар просвете Србије Срђан Вербић изјавио је јуче да се очекује извештај Радне групе која треба да изнесе препоруке како да се настави борба против корупције у области издавања уџбеника.

2Comments

  1. nastavnik каже:

    Zašto ne navedete ime predstavnika sindikata?

Top