Home >> Образовање >> Хитно мењати Закон о уџбеницима

Завод за уџбенике обележио је јуче 55 година од оснивања и 415 година првог српског буквара Инока Саве, који је штампан у Венецији 1597. На свечаности у Народном позоришту, директор ове издавачке куће Милољуб Албијанић поручио је да је Заводова „визија преношење интелектуалних и животних врлина младим људима и свима другима штампањем до сада 375 милиона уџбеника и књига“.

– Данас Завод обавља своју делатност у конкуренцији 73 издавача уџбеника у Србији. Закон о уџбеницима није једнак за све. Завод је у неповољном положају у односу на приватне издаваче. Ми штампамо нискотиражна издања, на језицима националних заједница, за средње стручне школе, посебне и специјализоване школе. Све то други издавачи не чине и, што је апсурд, нису обавезни по Закону о уџбеницима. Такав случај није забележен у свету. Неопходно је хитно изменити закон и створити једнаке услове за све. Потребно је увести ред у издавање лиценци и контролу продаје уџбеника – навео је Албијанић.

Поводом јубилеја ове издавачке куће Албијанић је уручио специјална признања – први српски буквар – патријарху Иринеју и председнику САНУ Николи Хајдину. Ово признање су добили и Матица српска, Министарство просвете и науке, универзитети у Београду и Новом Саду, Народна библиотека Србије, Скупштина града Београда, јавно предузеће ПТТ саобраћаја Србије, Службени гласник и издавачка кућа Досије студио.

Награду „Стојан Новаковић“ за најбоље уџбенике у прошлој години добили су Душан Станојевић, за збирку материјала за техничко и информатичко образовање за пети разред и Боја Стефановић, за збирку материјала за техничко и информатичко образовање за шести разред. У категорији уџбеника за средњу школу награђен је Жарко Требјешанин, аутор Психологије за други разред гимназије.

Top