Home >> Друштво,Образовање,Упис >> Хиљаду двеста првачића више него прошле године
Хиљаду двеста првачића више него прошле године

 

 

Како је саопштило Министарство просвете, упис ученика у први разред почиње данас. У први разред основне школе уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година. Ове године се уписују деца рођена у периоду од 1. марта 2009. до 28. фебруара 2010. У наведеном периоду на територији Републике Србије рођено је 69.962 малишана.

Да би се дете уписало у први разред, родитељи треба да доставе извод из матичне књиге рођених, пријаву пребивалишта, потврду о похађању припремног предшколског програма. Уз документацију потребну за упис, родитељи достављају и доказ о здравственом прегледу детета.

Упис ученика траје до 31. маја, с тим што школе могу да уписују прваке и после тог датума. Школа је дужна да упише свако дете које живи на подручју школе. Школа може да упише и дете с подручја друге школе у складу с могућностима школе. У школској 2016/2017. биће више од 1.200 деце која ће бити уписана у први разред у односу на школску 2015/2016. годину.

Изузетно, деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу, без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације. Ако дете старије од седам и по година због болести или других разлога није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.

Испитивање детета уписаног у школу обављају психолог и педагог школе на матерњем језику детета. Испитивање деце с моторичким и чулним сметњама обавља се уз примену облика испитивања на који дете може оптимално да одговори. У поступку испитивања детета уписаног у школу, школа може да донесе индивидуални образовни план или омогући додатну подршку за образовање.

Иначе, локална самоуправе води евиденцију и обавештава школу и родитеље, односно старатеље о деци која су стасала за упис и која су уписана у школу.

(Преузето из „Дневника“)

One Comment

  1. bebolino каже:

    Konacno neke dobre vesti.
    Na stranu sto danas nije lako biti dete a pogotovo roditelj.

Top