Home >> Друштво >> Граница између институције и улице
Граница између институције и улице

Г. Горан Мрђеновић, председник Школског одбора Основне школе „Ђуро Стругар“ у Београду, замолио нас је да објавимо његово писмо, што управо и чинимо:

 

Goran Mrdjenovic

 

 

Поштовани,

Моје име је Горан Мрђеновић и моју сте слику (из „Информера“) ставили Вашу тему „Образовањем се не може управљати са улице“. Због тога, а и због мале ситнице да сам уједно и председник Савета родитеља ОШ „Ђуро Стругар“, сматрам да имам легитимно право да Вам изнесем чињенице које ви оспоравате или игноришете.

Као прво, желим да нагласим да до данашњег дана ниједна надлежна институција није обавестила нашу школу и било који њен унутрашњи орган (наставничко веће, синдикат запослених, школски одбор и савет родитеља) да се наша школа гаси. Све што се прича на ову тему кува се у медијским кухињама. Тужно, али истинито.

Као друго, да ли ви сматрате да је легитимно, морално, па чак и законито да надлежне институције одлучују о гашењу неке образовне институције, као што је Основна школа „Ђуро Стругар“, неколико дана пред почетак нове школске године? Колики стрес то производи код ученика и њихових родитеља?

Као треће, ви наводите да се тамо неки појединци или група родитеља боре на себичан начин, покушавајући да оспоре ту чувену „рационализацију“. Износите неистине и због тога треба срам да Вас буде. Чим су се појавили наводи да неко жели да угаси нашу школу, одржали смо 12. јула ванредне састанке, и то наставничког већа, синдиката запослених, школског одбора и савета родитеља. Тада су усвојени закључци да нећемо допустити гашење школе ван законских оквира, и ти закључци су одмах послати свим градским и републичким институцијама. Свим тим институцијама смо 1. августа послали и коначне захтеве за добијање информација од јавног значаја(пошто нас и даље нико није званично обавештавао) где смо навели и да желимо да нас неко прими на разговор из тих институција (кабинет градоначелника Београда, Градски секретаријат за образовање, Градска управа и Министарство просвете). Јер и даље сматрате да се само појединци, ван легитимних оквира, „боре“ за школу?

Као четврто, осим свих раније наведених школских органа, имамо и пуну подршку осталих родитеља и житеља Месне заједнице. 3. августа је одржан збор МЗ „Стари Аеродром“ где се дискутовало на ову тему и где су једногласно усвојени закључци Иницијативног одбора. То значи да је и локална заједница дала своје мишљење и свој глас за останак основне школе у њеној згради, без икаквог пресељења. Сви ти закључци са збора МЗ су предати на исте адресе надлежних институција.

Као пето, петиција за останак школе је потписавана и скупљено је неколико хиљада потписа који подржавају нашу борбу.

Као шесто, сви ваши наводи у медијима воде ка стварању нетрпељивости између родитеља две школске институције. Мене би, лично, било срамота да изјављујем било шта пре него што то проверим. Молим Вас да, убудуће, не распирујете мржњу тамо где је нема, јер тиме онемогућујете мирно резоновање и понашање одговорних особа у ове две школске институције.

Као седмо, желим да Вам поставим једно питање. Како би сте се Ви осећали и како би сте Ви реаговали да усред лета (када је распуст, када су одмори и када многи нису у Београду) сазнате да неко жели да угаси школу где иду Ваша деца без иједне званичне информације и без реалног разлога? Наравно да постоји проблем Политехнике, али он није ни близу новонасталог проблема Спортске гимназије. Политехника има два простора и треба да се реши њен проблем, али не на овај начин и не без валидне законске процедуре (јавне расправе, могућност обе стране да изложе своје аргументе, стварање стручних комисија које би то професионално одмериле и процениле и сл.). Напомињем, не преко леђа наше деце која нису ни крива ни дужна.

За крај, на вашу е-маил адресу послаћу Вам сву документацију која потврђује све оно што сам овде написао. Како ћете убудуће реаговати и шта ћете писати на ову тему, то иде Вама на душу.

Уз пуно поштовање, поздрав из Блока 37.

Мр Горан Мрђеновић, председник Савета родитеља ОШ „Ђуро Стругар“

 

Коментар ФБГ:

 

Из документације коју нам је г. Мрђеновић доставио могли смо да закључимо следеће:

 1. Школа је, на састанку у Школској управи, одржаном 11. 7.2016, обавештена о могућности укидања и разлозима за то;
 2. На седницама Школског одбора, Савета родитеља и Наставничког већа заузети су ставови школе;
 3. Школа се обратила и Месној заједници „Стари аеродром“, од које је добила подршку, и органима Града Београда, који јој нису одговорили.
 4. Сакупљена је и петиција становника Месне заједнице;

 

У наведеним актима, у којима има много озбиљних аргумената који иду у прилог школи (а које ФБГ-у раније нису биле познате), нигде нема ни речи о „мутним радњама“, „тајности“ и „атрактивним локацијама“,  како је председник Школског одбора изјавио за „Информер“. Будући да се још од 11. јула 2016, зна да постоји намера да се школа „Ђуро Стругар“ (заједно са школом „Стари град“) угаси, овакав сензационалистички и популистички чланак у „Информеру“ је изазвао одговарајућу реакцију ФБГ-а, што је довело до одговарајућег саопштења на нашем сајту.

Напомињемо да никада нисмо „држали страну“ МПНТР-у и Школској управи, напротив. То не чинимо ни овога пута. Трудећи се да се рационализација спроведе на најбољи начин, заједно са другим синдикатима и министарством договорили смо да се сви технолошки вишкови приликом гашења школа одмах збрину.

Поштујемо своје колеге – наставнике Основне школе „Ђуро Стругар“, њихове ставове које су заузели на седници Наставничког већа и аргументе које су навели, али питање је да ли је то довољно у овом осетљивом случају када постоје и други аргументи (као што је недостатак ученика, недостатак новца, нова мрежа школа која једном мора да се спроведе…).

Али, овде се јавља други проблем: ко представља запослене у медијима и на који начин. Сама чињеница да је текст објављен у „Информеру“ а не у другим медијима, а затим аргументи („зашто ми кад не други“, „мутне радње“, „имамо више првака него раније“, „уколико за 48 сати…“) говоре о популистичкој намери, што је скроз погрешно и штетно по сваку школу.

Можда се г. Мрђеновић једноставно није снашао. Сигурни смо да је имао добре намере по школу, али и из многих коментара на нашем сајту се може закључити да су и он и његови сарадници неискусни у раду са медијима, а свесни чињенице да им је аргументација танка, тако да је преовладала (дакле у недостатку искуства и аргумената) патетика и емотивност (и то она негативна).

Оставимо коментаре на сајту ФБГ на страну, они су испод сваке критике и никог не обавезују али, нпр, У ГОРЊЕМ ПИСМУ, дакле у једном званичном акту, морају се разликовати чињенични наводи и тврдње од вредносних судова и клевета! У том смислу, не смеју се употребљавати изрази као што су изрази које је навео председник Школског одбора Основне школе „Ђуро Стругар“ Горан Мрђеновић („срам да Вас буде„, „распирујете мржњу„) (црвеном боја: прим.ур.). Ту негде је црта између институцијe и улице.

Ако је на крају за неку утеху и поправљање расоположења, јуче смо начули да МПНТР и Град Београд неће угасити „Ђуру Стругара“ јер су одустали од намере да ове године крену у рационализацију мреже школа!

Свим колегама из „Ђуре“ желимо успешан почетак нове школске године!

Миодраг Сокић, потпредседник ФБГ

 

 

7Comments

 1. Драган каже:

  Подршка руководству нашег синдиката. Сигурни смо да саопштење није написано са циљем да се распирује мржња, већ да се обезбеди опстанак Спортске гимназије.
  Светлана Голубовић Шкундрић и Драган Ристић, чланови 13 ФБГ

 2. Зоран каже:

  Зашто заиста неко не би покушао да испита дошколовање у Политехничкој и колико је то новца и који квалитет наставе се добија? Да ли је циљ само из III прећи у IV степен при дошколовању или се нешто и научи? Зашто би зграда Машинске школе у Омладинских бригада била празна а да Политехника упорно покушава да затвори основну школу? Зар није логичније да се споје две средње школе у онаквом здању него угасити основну? У „ЂУРИ“ се ради стално преподне, у „Ратку“ исто тако. Спакањем две школе би се увео сменски рад а Предлог Министарства просвете предвиђа да сви ђаци од 2020. иду стално преподне у школу. Вероватно ће се тада основци из „Ратка“ вратити у „Ђуру“? А за „мутне радње“ постоје институције. Ако имају времена нека провере…

 3. Jeca каже:

  Poštovani,
  Iz saopštenja gdina Mrđenovića, iako jeste mestimično previše emotivno, jasno se vidi da je on predsednik Saveta roditelja, a ne Školskog odbora, što je bitna razlika. Dakle, za Informer je govorio kao roditelj, a ne u ime zaposlenih. FBG je, po sopstvenom priznanju, dao saopštenje bez poznavanja svih činjenica i na osnovu senzacionalističkog teksta u jednim novinama. Gde je tu granica između institucije i ulice? I zar nije zaista raspirivanje mržnje i loša namera izjava iz FBG za druge novine da su se racionalizaciji isprečili samo roditelji dve navedene škole? Sve je, dakle, obavljeno po zakonu i blagovremeno, javno saopšteno svim školama (34 ih je u Beogradu sa manje od 400 đaka), samo, eto, baš te dve stoje na putu i smetaju? I tu se granica između institucije i ulice opasno zamaglila. Za svaku pohvalu je želja FBG da se čuje i druga strana priče i odgovor gdina Sokića u kojem iskazuje podršku svojim kolegama.
  Srdačan pozdrav!

  • admin каже:

   Поткрала нам се грешка. Г. Мрђеновић је председник Савета родитеља, а не председник Школског одбора. Утолико горе, јер ову кампању је требало да води пре свега школа и директор школе (уз помоћ и родитеља), а не родитељи.

 4. Aleksandar каже:

  Poštovani Miodraže, hvala što ste i vi u ovom tekstu daleko blaži nego u prvom saopštenju. Morate razumeti i nas, roditelje iz Đure, ne dobijamo informacije i moramo sami da ih nalazimo. To objašnjava i zašto Informer, zato što ih je tema zainteresovala, za raziku od par medija koji služe kao oglasna tabla Ministarstva.
  Vi morate da znate da mi nismo protiv srednjih škola i srednjoškolaca. Ali branimo svoje argumente. Zato ne nasedajte demagozima tako što ćete nas optuživati za nesposobnost prosvetnih vlasti.
  Iskreno vas pozivamo na kafu u Đuri!
  Aleksandar, otac dvojice dečaka

  • admin каже:

   Хвала! Уколико то буде позив школе, радо ћемо доћи.

  • Ивица каже:

   Админ: То је позив и школе и свих нас који чинимо „Ђуру“…без кога наша средина губи сваки могући смисао.

   Поздрав!

Top