Home >> Култура >> Глумци БДП-а дигли глас против шунда

Глумци БДП-а дигли глас против шунда

Одлука да се сцена „Раде Марковић“ Београдског драмског позориста (БДП) уступи догађају „Balkan awards“ пословно је лоша, указује у заједничком саопштењу више до 20 глумица и глумаца ове позоришне куће, који се тој одлуци оштро противе и поручују да естради није место на сцени БДП.

Они подсећају да је БДП, према Статуту, основано да би „помогло да се упознамо са оним што се дешавало на водећим светским позорницама“ и противе се коришћењу на овај начин сцене која носи име једног од најзначајнијих југословенских глумаца 20. века. Сматрамо да се тиме обесмишљава постојање позоришта и његова мисија, и изневерава позоришна публика, напомињу глумице и глумци БДП.

Београдско драмско позориште и његов ансамбл не дели вредности „Балкан Аwардс“, објашњава се у саопштењу и констатује да је то „манифестација шунда, кича и најгорег укуса“, којој није место на сцени градског позоришта.

На сценама овог позоришта су наступали великани позоришне уметности који су ту остварили неке од најбољих представа тадашњег тренутка. Позориште треба да представља установу која се бави просвећивањем друштва, истичу глумице и глумци БДП.

Они предвиђају да, после овакве одлуке управе, могу „једино још очекивати финале Задруге и Парова на великој сцени“.

„У циљу спречавања даље деградације позоришта и глумачког позива оштро се противимо овој одлуци“, наглашавају глумице и глумци БДП и „гласно кажу да естради није место на сцени тог позоришта.

Саопштење су потписали Иван Томић, Паулина Манов, Наташа Марковић, Весна Чипчић, Љубинка Кларић, Андреј Шепетковски, Слободан Бода Нинковић, Ивана Николић, Ања Алач, Јелисавета Орашанин, Марко Живић, Милица Зарић, Владан Милић, Слађана Влајовић, Сандра Бугарски, Милан Чучиловић, Александар Алач, Јадранка Селец, Јово Максић, Павле Пекић и Лако Николић.

Извор: Данас

Top