Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Гимназије ФБГ и не помишљају на прекид штрајка

 

Седница Главног одбора Форума београдских гимназија, 1. април 2015.

 

ФБГ и не помишља на прекид штрајка

 

Штрајк у београдским гимназијама не јењава: Између 30 минута и радикализације

На седници Главног одбора ФБГ, председници школских синдиката су поднели своје извештаје о стању штрајка у београдским гимназијама. Закључено је да је револт запослених у порасту, да је расположење за даљи штрајк максимално и да не треба попустити просветним властима. Све ово је последица нерасположења просветних власти према захтевима, учесталих оптужби министра просвете у последње време и одбијања од плате, као мера застрашивања професора у штрајку.

Ниједна од 15 београдских гимназија у штрајку и не помишља на прекид штрајка. Напротив, већина председника школских синдиката је за радикализацију штрајка, уколико се до краја ускршњег распуста не постигне договор са Министарством просвете.

 

Већина директора београдских гимназија одговорно и професионално управљају школама у условима  штрајка

 

Директори гимназија, у највећем броју случајева, нису одлучили да звоне на 45`, како им је наредио министар просвете, већ су сагледали обим штрајка и одлучили да остану на звону на 30`, сматрајући да је то, у отежаним условима рада у штрајку, боље за организацију наставе, односе у колективу и безбедност ученика.

Већина директора се, у условима штрајка, врло коректно поставља према запосленима и преузели су сву одговорност на себе (изузев директора  Прве, Четрнаесте и Тринаесте гимназије).  Неколико директора уопште није одузело од плате радницима у штрајку. Уместо тога, ти директори су послали захтев министру да им достави образац или упутство на основу кога ће они моћи да обрачунају број изгубљених сати за сваког појединца у штрајку, а да то буде у складу са законом. Остали директори су поступили потпуно различито. Одузимали су како је ко стигао и умео. Ово је чињеница која расветљава суштину неразумевања ситуације у школама у штрајку, од стране Министарства просвете.

 

У штрајк је, 17. новембра, ушло 13 београдских гимназија.

 

После четири и по месеца,  данас је у штрајку 15 београдских гимназија.

 

 

Тренутни преглед штрајка београдских гимназија:

 

Прва

Школа је у штрајку 50%, а звони се на 45`. Директор школе одбио захтев да звони на 30`, звао запослене телефоном, обично преко викенда, и застрашивао их. Одузето од плате, сваком другачије и углавном 33%.

Пета

Сви у штрајку, звони се на 30`, одузето од плате.

Шеста

Сви у штрајку, звони се на 30`. Одузето од плате.

Седма

Сви у штрајку, звони се на 30`, одузето од плате око 5%.

Осма

Од 18.3. 2015. звони се на 45`, али је штрајк настављен. Излази се са часа на 30`. Није одузето од плате.

Девета

Сви у штрајку, звони се на 30`, одузето од плате.

Десета

Већина у штрајку, звони се на 30`, одузето од плате, наставници не желе да уложе приговор директорки

Спортска

Директор инсистирао да се запослени поново изјасне, сви се изјаснили за даљи штрајк, није одузето од плате, звони се на 30`.

Дванаеста

Већина у штрајку, звони се на 30`, одузето око 5% од плате.

Тринаеста

У штрајку је пола школе, директор се мешао у рад синдиката, инсистирао да се на НВ гласа о звону на 30`, наставници изгласали да се звони на 30`, одузето од плате.

Четрнаеста

И поред великог мобинга од стране директорке, звони се на 30`, у штрајку је 50% запослених, одузето од плате. Директорка на екскурзији у иностранству.

Петнаеста

Сви у штрајку, звони се на 30`, одузето од плате.

Свети Сава

Сви у штрајку, звони се на 30`, није одузето од плате.

Математичка

Сви у штрајку, звони се на 30`, одузето од плате 16.5%.

Лазаревац

Трећина запослених у штрајку, звони се на 45`, одузето од плате

4Comments

 1. pedagog gimnazije каже:

  Direktor Prve beogradske gimnazije, dosao kao otpad iz osnovne skokle 1300 kaplara, nastavnik slobodnog vremena i aktivnosti, zapravo nastavnik fizickog vaspitanja koji je dobio na mufte i na vezu da bude ponovo treci put direktor. Trebalo bi svi u Kolektivu da ga izbace kao kofer, on je ipak za neku skolu na Babinoj cuki ili gredi.

 2. Реално каже:

  Нисам сигуран каква је ситуација у осталим школама, али што се тиче Тринаесте, блага реч је да се директор само мешао у рад Синдиката. Мислим да је директор директни кривац за, по мало, нездраву атмосферу у школи (зборници). И даље се не јавља колегама унутар и ван школе, мада смо на то навикли (тако матор, а тако неваспитан). Поједине колеге су му се пријављивале да су за надокнаду часова, што је технички готово немогуће остварити. Углавном су то нечим уцењене колеге, колеге на замени , али највише оне колеге које, иначе, слабо шта раде на редовним часовима и „предају“ на малом одмору ! Џаба им надокнада, када и даље касне на (скраћене) часове, али директор то „не примећује“…

 3. Mao Ce каже:

  Колегама у школама, које половично штрајкују

  Молим вас да приступите штрајку.
  Како мислите да нам сутра погледате у очи?
  Да ли ћете, када вам буде потребно, тражити помоћ других гимназија?
  Да ли имате свест о нашем понижавајућем положају?
  Да ли вам је част што примате мању надокнаду за свој рад од возача у ГСП „Београд“, полиције, комуналне полиције (потребна средња школа), „теткица“ у разноразним државним предузећима и агенцијама (потребна основна школа), итд.?
  Да ли вас је срамота, што немате храбрости да нам се придружите у борби да нам буде свима боље?
  Шта сте научили на факултету, ако нисте научили да себе поштујете?
  Иако смо процентуално најобразованији, чини ми се да нисмо најпаментнији…нажалост.
  Да ли учите своју децу поштењу, самопоштовању, храбрости и моралу или их учите трпљењу, страху и неморалу, док чекате да се овај штрајк заврши, смишљајући изговоре (оправдања) за своје ситне душе.
  Слободно, без страха и сујете, придружите нам се. Ставите у страну, неко време, ваша неслагања у колективима, да нам свима буде добро.
  Ми вас чекамо са осмехом и раширених руку.Поздрав.
  ПС
  Ако је нечији директор несташко, „добиће 10 по гузи“ (шала). Послаћемо их, кад будемо могли у ПСИ службу, да испитају шта се са њима дешава, јер су изгледа, онако јадни и мали, умислили да су недодирљиви и несмењиви.

 4. Весна, проф. каже:

  Потпуно подржавам Ваше идеје и енергију коју улажете за све нас, посебно проф. М.СОКИЋА, проф. Јасну Јанковић, а Министра просвете и његову свиту, посебно пом.за средње образовање да дају поштено оставке пошто нију у стању на водеовај ресор.

Top