Home >> Друштво,Синдикат >> Гимназија на српском и bosanskom језику

Нови Пазар – На згради Гимназије у Новом Пазару председник Бошњачког националног већа Есад Џуџевић и директор школе Зоран Милосављевић открили су таблу на којој је назив ове школе исписан на српском језику, ћирилицом, и на босанском језику, латиницом.

 

 

Џуџевић је, како је рекао, на тај начин демонстрирао законски модел по којем би требало да буду написана имена свих јавних установа, институција, улица и тргова у срединама где националне мањине представљају већину становништва.

У једном одељењу првог разреда Гимназије, 21. фебруара, биће одржан први час припремне наставе на босанском језику. Новопазарска Гимназија иначе ове године обележава стогодишњицу постојања.

Двојезичне табле откривене су и на улазу у предшколску установу „Младост” у Новом Пазару и у још неким школама. Овим установама уручени су портрети Кулина бана и Авда Међедовића, као и грб санџачких Бошњака (са полумесецима и љиљанима),који ће бити истакнути у учионицама у којима ће се изводити настава на босанском језику.

Настава на језику бошњачке националне мањине почеће у Новом Пазару, Сјеници, Тутину и Пријепољу у предшколским установама,затим у по једном одељењу првог и петог разреда основне школе и у првом разреду гимназија у овим местима.
Поред босанског језика и књижевности, и други предмети попут историје, музичког и ликовног у једном проценту имаће нове садржаје.

С. Б.
објављено: 20.02.2013.
Top