Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> ФССШБ: У штрајк против директора!

Форум средњих стручних школа Београда реаговао на допис Друштва директора 

 

antic

 

Штрајк упозорења због самовоље директора

 

Београд – Форум средњих стручних школа Београда (ФССШБ) тражи подршку других синдиката образовања за организацију једносатног штрајка упозорења, како би указали на незаконит рад директора школа и спрегу са Министарством просвете и инспекцијом, која је, како тврди председник Форума Милорад Антић, „нераскидива”.

А повод за овакву реакцију је допис који је Друштво директора школа недавно упутило деканима београдских факултета, у којем изражавају незадовољство што су принуђени да на слободна радна места запошљавају технолошке вишкове, уместо свршене студенте наставничких факултета.

Како је Данас писао, Друштво директора, у писму који је потписао Дејан Недић, председник Скупштине тог удружења, апеловало је на декане да се обрате Министарству просвете и Комисији за одобравање запошљавања у јавном сектору и „објасне им да на факултетима школују кадар узалуд, јер учитељи и наставници неће моћи да се запосле по дипломирању“.

За Форум средњих стручних школа посебно је споран део у којем се, како кажу, изводи скандалозан закључак да су „свршени студенти полетни, мотивисани, надахнути, за разлику од технолошких вишкова који су често бахати, неодговорни и демотивисани“.

– Такве квалификације су узнемириле велики број просветних радника који нису својом кривицом постали технолошки вишкови. То је дискриминација и позивање на кршење Закона о раду и Устава, због чега тражимо од премијера и министра просвете да реагују и предузму мере из своје надлежности против Недића, који је потписник тог дописа. Ако су он и други чланови Друштва директора незадовољни, нико им не брани да упуте иницијативу за измену чланова закона који регулишу пријем у радни однос и посебног колективног уговора. Али вређање и понижавање људи је срамота и за те директоре и за све просветне раднике – каже Милорад Антић, који је незадовољан изостанком реакције других синдиката образовања на спорни допис Друштва директора школа.

(Извор: „Данас“)

Top