Home >> Реформа,Синдикат >> ФССШБ: Отворено писмо школама Београда

Београдским гимназијама
Основним школама Београда

Поштовани!

Поводом смањеног наталитета 1998, 1999. и 2000, Министарство просвете је најавило директорима београдских школа да ће се следеће школске године смањити број одељења; самим тим, многе наше колеге ће постати технолошки вишкови са смањеним фондом часова и смањеном платом. Пошто се ово ради стихијски, без реалног објашњења и без социјалног програма, ми смо принуђени да опоменемо „просветне власти“ да су нам плате мале и са пуним фондом часова; да наталитет расте после 2000. године; да се одељења укидају без икаквог увида у тржиште рада; да Министарство, ако хоће да испоштује Стратегију образовања до 2020, треба да се придржава свих њених тачака а не само неких; да су за српски буџет већи терет „радници“ разних агенција при разним министарствима, него радници у просвети.

Морамо вас подсетити да ће се професори општеобразовних предмета, изгубивши фонд часова у стручним школама, неминовно запошљавати у гимназијама и основним школама (преко листе технолошких вишкова) па ће се тако проблем смањивања фонда (и плата) продубити. Такође вас подсећамо да је Министарство смањило број одељења неких гимназија које су веома тражене (Нишка гимназија, Гимназија у Врању, неке београдске гимназије и др.), и да је планирано смањивање одељења у основним школам, тако да је питање времена када ће докусурити просвету у Србији.

Сећате ли се 2002. и 2003, када су хтели да укину назив „српски језик“ у школама и замене га „матерњим језиком“?! Као и тад, лудости се морамо супротставити и сад!

У складу са дугогодишњом сарадњом и узајамним подржавањем, молимо вас да нам се придружите у борби за интересе просветних радника; дођите у Академски парк да заједно изнесемо своје ставове.

Ваше колеге, професори стручних школа Београда

 

С поштовањем,

У Београду,
27. 4. 2013. год.

 

Председник ФССШБ- Милорад Антић

Top