Home >> Образовање,Синдикат,Упис >> ФССШ: Допис Влади РС

Форум средњих стручних школа
Светогорска 48
Тел/факс (011) 324–66-91
e-mail: forumsssb@ptt.rs
Београд


Влади Републике Србије

Председнику Владе Републике Србије
Ивици Дачићу

Првом потпредседнику Владе Републике Србије
Александру Вучићу

Министру финансија и привреде
Млађану Динкићу

Предмет: Допис поводом најављене реконструкције Владе Републике Србије

Поштовани,

Форум средњих стручних школа, као најмасовнија синдикална организација радника запослених у средњим стручним школама, дубоко је забринут за судбину средњег стручног образовања и запослених у овој области.

Молимо Вас, да приликом реконструкције Владе Републике Србије узмете у обзир алармантно стање у којем се налази овај сегмент образовног система и да на чело Министарства просвете, науке и технолошког развоја поставите одговорну и компетентну особу.

Влада Републике Србије је усвојила Стратегију развоја образовања до 2020. године. Неодговорно и половично спровођење поменуте Стратегије нужно води ка укидању многих средњих стручних школа, стварању дефицита у производним занимањаима и настанку технолошких вишкова у средњим стручним школама.

Подсећамо Вас да је 2011. године извршена систематизација радних места у тадашњем Министарству просвете и науке која је довела до укидања Сектора за средње образовање, односно до његовог припајања Сектору за школске управе и стручнопедагошки надзор. Тако је сектор који је постојао од 1952. године и у који је Европа у протеклој деценији уложила више од 30 милиона евра девалвиран на ниво одељења, док су формирана чак два сектора која се баве међународним пословима и пројектима.

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја наводе да је на Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места сагласност дала Влада Републике Србије, те Вас стога молимо да приликом реконструкције Владе Републике Србије увидите неопходност издвајања Сектора за средње образовање и постављање одговорног лица на његово чело.

Стручно образовање је било и мора бити један од кључних чинилаца економског и друштвеног напретка, а то се може постићи само темељним и фокусираним корацима свих одговорних институција, па и Владе Републике Србије.

С Поштовањем,У Београду,
16. 7. 2013. год. 

 

Председник ФССШБ- Милорад Антић
Top