Home >> Образовање,Синдикат,Штрајк >> Форум ССШБ: „Покрадени смо, а ћутимо!“

Форум ССШБ: „Покрадени смо, а ћутимо!“

Антић: „Вратите нам наше паре!“

 

Чланови Форума средњих стручних школа одржали су данас протестни перформанс због погрешног обрачуна прошлогодишње надокнаде за време годишњих одмора, због којег су, како наводе, наставници “закинути” за износ од око 5.000 – 6.000 динара.

“Ми смо више пута указивали да Министарство просвете, науке и технолошког развоја на погрешан начин обрачунава прошлогодишњу надокнаду за време годишњих одмора и то је разлика у износу од пет до шест хиљада динара. Ја нећу рећи да они не признају грешку и да кажу није тачно, да то не споре, али не кажу на који начин ће вратити те паре”, рекао је председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић.

Антић истиче да то није велика сума, али да јесте непоштовање закона.

Он је апеловао на Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство финансија и на самог премијера, да се што пре договоре и да се наставницима исплати надокнада, која им је укинута.

Учесници протеста су носили мајице и кравате са натписом МПНТР (Министарство просвете, науке и технолошког развоја), које сматрају послодавцем и “кривцем”, а неки су носили и више кравата, јер, како кажу, “што имате више кравата, моћнији сте”.

Антић каже да су запослени у зрењанинској Гимназији и Економској школи у Крагујевцу тужили директоре као послодавце и да су случајеве добили на суду, напомињући да је због погрешног обрачуна начињена и штета буџету, с обзиром да су школе обавезне да плате и високе судске трошкове.

Антић наводи да је Министарство признало грешку и да је обећало да ће оштећеним наставницима бити исплаћена разлика у зарадама, али да то до данас није учињено. Истим поводом Министарству су се недавно обратили и председници сва четири репрезентативна синдиката просветара.

 

fsssb

Милица Миленовић (ФБГ)

 

Као гости овог скупа, присуствовали су и говорили Милица Миленовић (Форум београдских гимназија), Ранко Хрњаз (Независни синдикат просветних радника Војводине) и Душан Кокот (НСПРВ Зрењанин).

 

fsss

 

Top