Home >> Синдикат >> Форум ССШБ: До часова само уз везу

Форум ССШБ: До часова само уз везу

Форум средњих стручних школа Београда упозорава на неправилности приликом збрињавања технолошких вишкова:

Антић замерио другим синдикатима да штите незаконитости, уместо права запослених из радног односа

Уместо да предњачи у поштовању закона, Школска управа Београд понаша се супротно, што се нарочито испољава при преузимању радника са пуним или непуним радним временом, изјавио је Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда.

Он је на данашњој конференцији за новинаре изнео бројне примере кршења закона и посебног колективног уговора при збрињавању технолошких вишкова, напомињући да се тај посао на нивоу престонице ради “лоше, траљаво и аматерски”, јер норму могу да укрупне само наставници “са везом”, а на остала места се запошљавају људи на одређено, чиме се повећава број запослених у образовном систему. То се, како је рекао Антић, посебно односи на наставнике којима недостаје 10 или 20 одсто фонда часова, јер директори школа одбијају да их преузму, уз образложење да је тај проценат немогуће доделити новом извршиоцу. Уместо тога, како каже, часови се деле запосленима у школи који су блиски директорима, који седе у школском одбору, па чак и председницима синдиката да би ћутали.

Антић је рекао да је у многим случајева прекршен и члан шест посебног колективног уговора који дефинише могућност преузимања запослених између различитих школских управа. Он је навео пример наставнице из Бујановца запослене у основној школи у том граду, која је добила сагласност подгрупе за праћење ангажовања технолошких вишкова да допуни 50 одсто норме у школи у Обреновцу. Други пример је наставница ликовног из Аранђеловца, која је допуну од 15 одсто фонда часова такође добила у Београду. Антић је замерио другим синдикатима да штите незаконитости, уместо права запослених из радног односа.

(Данас)

Top